Utvecklingen slutar aldrig - sök jobb som svetsare du med!

Inom tunnelbaneunderhållet hos MTR Tech har vi flera uppdrag där svetsning ingår. Martin Hallberg började som svetsare på MTR Tech för några år sedan och arbetar idag som kvalitetstekniker, där svetsandet fortsätter vara en del av vardagen. Här kan du läsa mer om Martins utvecklingsresa och rollen som svetsare inom tunnelbanan.

Martin Hallberg Svetsare

Här kan du söka jobbet som svetsare på MTR Tech
Som svetsare får du vara med och utveckla tunnelbanans fordon i ett nytt spännande projekt i Hammarby, där du också utvecklar ditt eget hantverk och kunnande. Svetsningen inom fordonsunderhållet kräver stor skicklighet då vi utför avancerad svetsning på vagnarnas rostfria stålkonstruktion, med höga krav på dokumentation, kvalité och säkerhet. Vi lägger stort fokus på arbetsutrustning av högsta kvalité och bra arbetsmiljö i vår stora och ljusa verkstad. Du jobbar inom ett team med svetsare, men också självständigt och kommer att få vara delaktig i hela produktionsprocessen, från metodutveckling till arbetsmiljöanpassning.

En av de medarbetare som arbetar med svets i vår depå i Hammarby är Martin Hallberg. Efter drygt två år som svetsare började han sedan med metodutveckling, vilket också innebar mycket svetsning. Idag är han kvalitetstekniker och har en övergripande koll på kvaliteten på de svetsarbeten som man jobbar med. 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för en svetsare?
När jag jobbade som svetsare är det första jag gör när jag kommer till jobbet att låsa upp verktygslådan och slå på alla strömkällor. Och så följer jag en konkret kriterielista utifrån en instruktion och sätter igång med svetsarbetet som varar i cirka en vecka per vagn i snitt.

Kan du ge något exempel på vilka jobb ni gör?
Det är ju mycket rostfritt stål inom tunnelbaneverksamheten. C20-vagnarna i tunnelbanan har rullat sedan 1998 och behöver moderniseras. Som svetsare har jag jobbat mycket med kopplet som är länken mellan alla vagnarna. Vi ska uppdatera koppelkontruktionen för att ge tunnelbaneflottan en längre livstid.

Hur ser en vanlig dag ut för dig idag?
I mitt nuvarande jobb som kvalitetstekniker, är det snarare en start vid datorn för att checka mailen och granska de avvikelser som kommer in. Ett exempel kan vara att det kommit in utmattningsspricka vid långbalken vid ett specifikt dörrhörn, där går vi in och gör en provning och ser var och om det finns en spricka och försöker reda ut varför den finns där. De flesta avvikelser som vi stöter på är inget som hindrar tåget från att åka, men vi behöver planera och reparera när tåget står där, och undvika att ställa av ett tåg i ett senare skede. Det är många och viktiga avvägningar som sker, och i den processen är min roll central.

Varför ska man jobba som svetsare på MTR?
När jag började som svetsare på MTR hade vi otroligt roligt, ett sammansvetsat gäng så att säga. Med modern teknik, bra utrustning och fräscha lokaler, kan jag verkligen rekommendera MTR som arbetsplats. Och vi behöver bli fler på MTR som jobbar med vår tunnelbaneflotta, så sök som svetsare hos oss på MTR! Det är helt klart värt det.

En längre intervju med Martin hittar du här.


Lyssna till en av projektets gruppchefer
I det här specialavsnittet av MTR:s podcast med fokus svets berättar också Robby Wahlberg, gruppchef på MTR Tech, mer om vad det innebär att arbeta som svetsare inom tunnelbanan och om AMS-projektet. 

Läs mer och sök jobbet här! 

Senast uppdaterad: 2024-06-28