Tillvaratagande av kompetens och mångfald

Ständig utveckling är en grundpelare för att förbättra och skapa engagemang inom verksamheten. Vår utgångspunkt är att löpande hjälpa varandra att bli bättre men även att säkra medarbetares individuella utgångspunkter och förbättringsområden. Vi har en tydlig process för utbildning och kompetensutveckling som samtliga bolags medarbetare omfattas av. Som bas utgår vi från de årliga utvecklingssamtalen där den närmaste chefen stämmer av hur medarbetaren uppfattar sin arbetssituation. En dialog genomförs även kring medarbetarens prestation och karriärönskemål och en individuell utvecklingsplan upprättas. Via den här processen identifieras behov av kompetensutveckling för såväl individen som på avdelningsnivå.

Årligen tar HR-avdelningen tillsammans med den operativa driften fram en årsplan för utbildningar som ledningsgruppen beslutar om. Genomförda utbildningar utvärderas av deltagarna och revideras efter synpunkter. Under 2018 fortsatte vi utbilda i Vår Gemensamma Resa, VGR. VGR är en del av vårt kulturutvecklingsprogram där vi skapar en plattform mellan ledare och medarbetare att diskutera utmaningar och lösningar som finns kopplade till verksamheten. Det är en interaktiv dialogutbildning med fokus på våra värderingar som leds av våra ledare.

MTR lägger stor vikt vid att tillvarata den kompetens som finns i organisationen och det finns stora möjligheter till utveckling i form av olika interna karriärvägar. För medarbetare med personligt driv erbjuds det många tillfällen att utvecklas och prova nya utmaningar. Det finns gott om exempel på medarbetare som avancerat från en operativ tjänst till att anta en chefsroll med personalansvar. Andra operativa medarbetare har istället antagit tjänstemannaroller såsom ledningskoordinatorer eller pedagogiska utvecklare. Ett annat vanligt karriärsteg är att vidareutveckla sig till handledare eller instruktör och i sin tur utbilda nya kollegor. I och med den pågående expansionen av MTR-koncernen så öppnas ständigt nya karriärvägar. MTR ser positivt på kompetensspridning och uppmuntrar karriärsteg mellan bolagen.

Vi söker ständigt nya sätt att utveckla vår verksamhet, våra medarbetare och ledare. Ett initiativ som startades 2018 var Omvänt mentorskap där verksamhetens medarbetare blir mentorer åt ledningsgruppens medlemmar. Syftet med mentorprogrammet är att ta vara på medarbetarnas insikter och synsätt på de utmaningar som möter oss i vardagen, med fokus på att utveckla verksamheten.

Det finns flera sätt att uppmärksamma medarbetare som gjort något extra. Guldkorn ges från en medarbetare till en annan och motiveringen syns sedan på intranätet. Guldklimp delas ut av chefer till medarbetare som då får ett diplom med motiveringen inskriven. En gång under året har MTR en stor galafest, VMV Awards där eldsjälar och förebilder hyllas med olika priser. Till detta event inbjuds också alla som har fått guldklimpar under året.

  

VMVVMV Awards

 

Stort intresse för MTR:s språkundervisning

Under hösten 2018 föddes idén till att anordna en särskild kurs i svenska för anställda inom lokalvården i tunnelbanan. Bakom initiativet stod ett flertal medarbetare som önskade hjälp att förbättra sina språkkunskaper.

Den 5 december hölls den första lektionen i MTR:s utbildningslokaler i Blåsut och sedan kursstarten har 10 stycken entusiastiska deltagare samlats en gång i veckan för att fördjupa sina kunskaper i det svenska språket.

Solomon Okbamichael som arbetar som lokalvårdare på den röda linjen berättar:

– Jag går kursen för att jag vill lära mig språket bättre och för att jag ska kunna kommunicera med resenärerna. Jag hade gärna gått flera gånger i veckan om det var möjligt, för det är svårt att hinna med allt man vill lära sig på bara två timmar.

Utbildningen som bekostas av MTR genomförs av BBi Communication som är specialiserade på interkulturella språkutbildningar. I kursen ingår förutom rena språkkunskaper, också kunskaper om det svenska samhället och kultur och hur det är att arbeta i svenska företag.

Intresset för utbildningen har varit stort och både radio och tidningar har besökt kursen för att höra mer om upplägget och träffa deltagarna som öppenhjärtigt berättat om sina personliga erfarenheter och framtidsplaner.

– Vi har fått otroligt mycket positiv respons, vilket såklart är glädjande. För oss är det självklart att den personliga utvecklingen för våra medarbetare prioriteras, det är en av våra viktigaste uppgifter. Och givetvis känns det bra med den här typen av initiativ som skapar värde för individen, oss som bolag och samhället, säger Johan Oscarsson, vd för MTR Tunnelbanan.

Efter kursen får deltagarna ett intyg som anger vilken språklig nivå de har uppnått enligt Europarådets officiella CEFR/GERS-skala. Det gör att intyget kan användas brett på svensk och europeisk arbetsmarknad. 

Kursmaterial

Kursmaterial från MTR:s språkutbildning

 

Senast uppdaterad: 2019-03-15