Vår verksamhet och organisation

Vi arbetar med ständig utveckling för att skapa hållbara förbättringar med målsättningen att leverera kvalitet i världsklass för alla våra resenärer.

MTR Stockholm AB bildades den 22 juli 2008 för att driva tunnelbaneverksamheten i Stockholm. Vi utökade vår verksamhet 2015 genom att starta upp MTR Express som kör kommersiell tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg. År 2016 köpte vi Mantenas andel i underhållsbolaget för tunnelbanan och bildade MTR Tech, för att skapa bättre förutsättningar för att utveckla den befintliga verksamheten med fokus på fordonsunderhåll. I juni 2016 bytte MTR Stockholm namn till MTR Tunnelbanan för att tydliggöra bolagets verksamhet. Samma år i december tog vi över drift och underhåll av pendeltågstrafiken i Stockholm och har sedan dess arbetat med att utveckla och förbättra verksamheten.

För att säkra en tydlig och enhetlig styrning bildade vi 2016 också MTR Nordic för att samla de olika bolagen under ett och samma paraply. Det är viktigt för oss att säkra en systematik i hur hela vår verksamhet bedrivs, men det är lika viktigt att varje bolag har ett tydligt ägarskap för den verksamhet de bedriver. Vi har därför ett verksamhetsledningssystem med gemensamma stödprocesser men där varje bolag har en egen huvudprocess med utgångspunkt från den enskilda verksamhetens intressenters behov, krav och förväntningar.

MTR driver också en yrkeshögskola. Det första initiativet togs 2016 efter en identifierad brist av lokförare både på kort och lång sikt. 2017 beviljades vi tillstånd att driva yrkeshögskoleutbildning för lokförare och under 2018 examinerades den andra kullen med 40 nya lokförare. Under början av 2019 fick vi även tillstånd att starta upp en yrkeshögskola för tågtekniker, vilken kommer börja i augusti 2019. Då kommer även en ny kull lokförare att börja sin utbildning.

Vår ambition är att utöka MTR:s verksamhet i Norden ytterligare, där vi ser att vi kan bidra med våra koncept och arbetssätt för en långsiktig positiv utveckling. Som en del av detta har vi tagit fram en långsiktig strategi, kallad TRIP, som sträcker sig till år 2026. TRIP står för Train operations (tågdrift), Rolling stock maintenance (fordonsunderhåll), Infrastructure (infrastruktur), och Property (fastighetsutveckling). Vi kommer att arbeta inom samtliga dessa områden där vi ser att vi kan bidra till förbättring, genom bland annat medverkan i kommande upphandlingar inom tågdrift samt utvecklingsmöjligheter inom fordonsunderhåll och infrastruktur. Detta kan vi endast göra om de verksamheter vi driver idag levererar på en hög och stabil nivå med nöjda intressenter.

 

Malak KSV MTRP

 Malek, en av våra fantastiska kundservicevärdar som bidrar till nöjda resenärer

Senast uppdaterad: 2019-03-15