Motverka diskriminering

Ingen diskriminering av någon form är tillåten på våra arbetsplatser inom MTR. Resultatet i den årliga medarbetarundersökningen visar att majoriteten av medarbetarna upplever att arbetsplatsen är fri från diskriminering enligt diskrimineringslagen, vilket är mycket positivt. Arbetet med att nå målet på 89 % och att få en arbetsplats som är helt fri från diskriminering och där alla medarbetare känner sig accepterade utifrån sina egna förutsättningar fortskrider dock. Detta är ett ständigt pågående arbete för att säkra att vi är en arbetsplats som lever som vi lär. För att uppfylla detta har vi en process för att utreda kränkande särbehandling som gäller för samtliga affärsområden. Om en medarbetare upplever att den blir särbehandlad ska den kontakta sin närmaste chef. Om det är närmaste chefen som är problemet ska istället arbetsmiljöchefen eller HR-direktören kontaktas. Vid sådana händelser utreder HR-avdelningen vad som hänt och vidtar åtgärder vid behov.
Vår medarbetarundersökning är även könsneutral samt innehåller frågor om diskriminering ur olika aspekter, där mål sätt och följs upp för varje aspekt.

Under 2016 mottog MTR Tech en anmälan om kränkande särbehandling. Ärendet utreddes av en extern part, Starck & Partner, som kom fram till att ärendet inte var en kränkande särbehandling utan en kränkande handling i samband med utvecklingssamtalet.
Inga fall om kränkande särbehandling kom till känna inom MTR Tunnelbanan under året.

 

Ytterst ansvarig för att motverka diskriminering är HR-direktör för MTR Nordic Tomas Pira. För de olika affärsområdena ligger ansvaret på respektive HR-chef; Johanna Thermaenius, HR-chef på MTR Tunnelbanan och Gunilla Wård, HR-chef på MTR Tech. 

Senast uppdaterad: 2017-05-09