Städrobot ger färre arbetsskador och renare kollektivtrafik

2022-07-14 10:00

De senaste veckorna har MTR testat en städrobot i skarpt läge, på pendeltågsperronger i Stockholm, mitt bland resenärerna. Målet är att säkerställa att roboten kan användas utan risk vare sig för trafik, resenärer eller våra medarbetare, samt att den gör att våra medarbetare får tid över att göra andra saker.

städrobot

Lokalvårdsmetoder, kemikalier och robotar utvecklas snabbare än någonsin. Facility management-branschen påverkas av den tekniska utvecklingen i samhället och nya verktyg och lösningar introduceras ständigt på marknaden. MTR arbetar aktivt med att ständigt utveckla metoder, maskiner och verktyg för att erbjuda de bästa lösningarna både för våra kunder och för våra medarbetare.

Robotar för städning av kollektivtrafiken är självgående maskiner som exempelvis kan sköta golvrengöring av större ytor och korridorer. Att använda robotar för vissa arbetsuppgifter innebär flera praktiska fördelar. Av sin natur är städrobotar byggda för att fungera närsomhelst, varsomhelst och de behöver aldrig vila. De tar hand om slitsamma eller repetitiva sysslor (som att dammsuga eller skura golv) och frigör tid som städteamet kan lägga på viktigare uppgifter. För personalen minskar man risken för arbetsskador och skapar därmed en tryggare arbetsmiljö. Och resenärerna kommer få en renare miljö att resa i.

De senaste veckorna har MTR tillsammans med leverantören testat en städrobot i skarpt läge, på pendeltågsperronger i Stockholm, mitt bland resenärerna. Målet är att säkerställa att roboten kan användas utan risk vare sig för trafik, resenärer eller våra medarbetare, samt att den verkligen gör att våra medarbetare får tid över att göra andra saker.

Om testet utfaller som vi hoppas kan man inom en snar framtid få sällskap i trafiken av våra robotar, där för att göra resandet till en tryggare och mer behaglig upplevelse.

Senast uppdaterad: 2022-07-15