SL och MTR uppmanar stockholmare att bli blodgivare genom att besöka blodbussar

2021-02-19 19:53

Varje dygn går det åt omkring 100 liter blod till skadade och sjuka patienter i Stockholms sjukvård. Under rådande pandemi är behovet av blod stort och för att täcka behovet och ha rätt beredskap behövs fler blodgivare. Därför uppmanar SL och MTR stockholmare att bli blodgivare genom att besöka en av de blodbussar som kommer till drygt 100 platser runt om i Stockholms län.

Foto: Lisa Barndt

Sedan 2018 har SL, MTR och Blodcentralen genomfört blodgivningskampanjer runt Alla hjärtans dag, för att locka fler stockholmare att bli blodgivare. Vanligtvis genomförs kampanjerna på pendeltågsstationer runt om i Stockholm för att uppmana resenärer att bli blodgivare. Men med rådande pandemi och gällande reserestriktioner vill SL och MTR istället sprida budskapet om möjligheten att besöka någon av blodbussarna som finns utplacerade runt om i länet.

– Blodcentralen har ett livsviktigt uppdrag och våra gemensamma satsningar brukar resultera i flera hundra nya blodgivare. Trots att vi befinner oss i en annorlunda tid och inte kan göra eller resa som vi brukar vill vi fortsätta sprida budskapet om att fler blodgivare behövs. Därför uppmanar vi stockholmare att stanna till vid någon av alla de blodbussar som finns runt om i länet, säger Henrik Dahlin vd på MTR Pendeltågen.

2020 donerades det 66 569 påsar blod av stockholmarna, vilket kan jämföras med 2019 då det donerades 74 077 påsar blod. Eftersom mycket planerad sjukvård, till exempel operationer, har ställts in när resurserna behövts för vård av covid-sjuka, har mindre blod använts. När brist ändå har uppstått är behovet stort och då har regionerna samarbetat kring blodförsörjningen.

– Vi är glada att MTR och SL fortsätter att stötta oss och sprida information om hur och var man kan ge blod. Eftersom blod är en färskvara som bara håller i 6 veckor är viktigt att det alltid finns många blodgivare tillgängliga då efterfrågan snabbt kan ändras, säger Karolina Blom Wiberg Kommunikationsansvarig Blodcentralen i Stockholm

Här hittar du Blodcentralens Blodbussar

 

 

Senast uppdaterad: 2021-02-19