Lyckad praktikdag hos MTR Tech tillsammans the Global Village

2020-03-02 08:44

Sedan flera år samarbeterar MTR med stiftelsen the Global Village för att bidra till en inkluderande och socialt hållbar samhällsutveckling. Tillsammans ordnar vi bland annat praktik för gymnasieelever och onsdagen den 26 februari fick vi besök i vår tunnelbanedepå Nyboda av sju engagerade elever från Stockholm Science & Innovation School.

Praktikanter i Nyboda

På plats fick de bland annat lära sig om hur vi ser till att det finns tåg som är hela, rena, säkra och fungerande. Vilka olika yrkesroller det finns på en depå och mycket mer. Eleverna ställde många kluriga och intelligenta frågor om allt från hur många motorer ett tunneltåg har till vilka som är de vanligaste felen och om rälsen också kan gå sönder.

Cesar Orellana, produktionschef på Nybodadepån, tog emot praktikanterna och hade också satt ihop programmet för dagen:

– Det var en rolig uppgift att sätta ihop ett program och utmana ungdomarna. De fick både en teoretisk genomgång och möjlighet att prova på flera vanliga arbetsmoment. Bland annat fick de genomföra justering av dörrar, luftfilterbyte och rangering.

Han fortsätter:

Rangeringen var något som de verkligen uppskattade. Att köra tågen runt i depåområdet, genom verkstaden och tvätthall är förstås spännande och gav dem förhoppningsvis en inblick i allt jobb som ligger bakom den dagliga leveransen av hela och rena tåg till tunnelbanan. De uppskattade praktiken och vi hoppas såklart att vi lyckats väcka tillräckligt mycket intresse hos dem för att de kanske ska vilja jobba inom tågbranschen i framtiden.

Stiftelsen The Global Village är en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse, vars ändamål är att stärka delaktigheten, demokratin och gemenskapen i samhället i stort och i synnerhet i socioekonomiskt utsatta områden, samt att skapa en lösningsorienterad diskussion om förbättrad integration. Ett av de initiativ som The Global Village ligger bakom är Järvaveckan som vi sedan 2017 har vi varit samarbetspartner till och sedan 2019 även sponsor av. 

Senast uppdaterad: 2020-03-02