Pilotprojekt för minskad trängsel

2014-06-17 10:18

Att minska trängseln på tunnelbanan är ett viktigt mål för oss. Våren 2014 genomförde SL och MTR en gemensam informationskampanj för att minska trängseln i morgonrusningen på gröna linjen från Åkeshov mot city.

Reklamskylt trängselkampanj

I morgonrusningen är det fullt på spåren – det går inte att sätta in fler tåg. Men det finns tre knep du som resenär kan ta till för att få en behagligare resa:

1. Byt till mittvagnen, där är det ofta betydligt rymligare.

2. Åk en halvtimme tidigare eller senare än vanligt och undvik de värsta rusningstopparna.

3.Ta nästa tåg som inte har åkt från ändstationen och därmed har färre resenärer ombord.

Med hjälp av bland annat affischer, flyers, golvdekaler och speciella tidtabeller visade MTR och SL till exempel när rusningstopparna är och vilka tåg som har flest resenärer så att man lättare kan planera sin resa. Informationsinsatserna gjordes framför allt på Brommaplan och i Alvik. På Brommaplan ordnades det vid flera tillfällen  ett ”rusningskafé” i stationshallen där resenärerna fick information och en kopp kaffe.

Anledningen till att testet gjordes just under morgonrusningen är att det är trängre på morgonen än under eftermiddagen. Om trängseln minskar under testperioden kommer projektet att utvärdera införande av liknande åtgärder på fler platser i tunnelbanan

Senast uppdaterad: 2019-12-06