Nu startar MTR:s YH-utbildning till lokförare i Eskilstuna

2023-08-29 15:33

MTR startar i veckan sin YH-utbildning av 30 nya lokförare i Eskilstuna. Ett viktigt initiativ för att fortsatt hantera den nationella lokförarbristen, och en konkret satsning på Mälardalen där kollektivtrafiken är under stark tillväxt.

YH-utbildning

Den här veckan går startskottet för 30 nya elever till MTR:s YH-utbildning, som för första gången bedrivs i Eskilstuna. MTR har genomfört utbildningar genom Yrkeshögskolan sedan 2017, och har en lång och gedigen kompetens inom området. Ett viktigt tillägg framåt är nu den lokala förankringen i Eskilstuna, centralt i Mälardalen, som har en stor tillväxt inom kollektivtrafiken. Lokförarbristen är en fortsatt utmaning för järnvägsbranschen och här krävs det rejäla och konkreta satsningar från alla tågbolag.

– Vi tar ansvar för att vända lokförarbristen, dels för våra verksamheter inom MTR, dels för järnvägssverige. Med kombinationen av YH-utbildningar och lokförarutbildningar i egen regi står vi bra rustade inför årsskiftet då fler Mälartåg ska tillbaka i ursprungstrafik och en nå en bättre resursbalans för Pendeltågen med en stabilare pendeltågstrafik framåt. Att placera utbildningen i Eskilstuna känns extra viktigt för att ha bra upptagningsområde och bygga för framtiden, säger Peter Theorell, Chef operativa utbildningar, MTR Pendeltågen.

30 förväntansfulla elever i Eskilstuna
Totalt utbildas ett 200-tal lokförare under 2023 i MTR:s regi, varav 60 elever via MTR:s YH-utbildningar. En klass startades upp tidigare under våren i Stockholm, och nu är klass nummer två i gång i Eskilstuna med cirka 30 elever. Utbildningen tar ett år där samtliga elever beräknas vara ute i trafik under hösten 2024.

”Det känns jättebra”

Elin Fahlén, som ursprungligen kommer från Strängnäs men bor i Eskilstuna, är en av eleverna som nu påbörjar lokförarutbildningen.

– Jag blev jätteglad när jag i vintras såg att den här utbildningen skulle starta i Eskilstuna och är väldigt glad att jag blev antagen.

Elin gick ut gymnasiet förra året och ser väldigt mycket fram emot att nu få utbilda sig till lokförare.

–Det känns jättebra. Jag har en bekant som kör tåg för MTR som trivs väldigt bra med det, och har själv känt att jag vill gå den här utbildningen, säger Elin när vi pratar med henne under den första utbildningsdagen.

–Vi hade en introduktionsdag i fredags då vi gick igenom den kommande utbildningen och idag är den första riktiga dagen. Vi är ett jättebra gäng med väldigt olika bakgrund och ett stort åldersspann, säger hon.

 

Senast uppdaterad: 2023-08-29