MTRX lånar ut sin kommersiella chef till klimatuppdrag på FN-nivå

2020-04-22 17:09

Nu tar MTRX och MTR Nordic tillsammans med MTR Corporation sin klimatsatsning till en ny nivå när de lånar ut sin kommersiella chef Peder Osterkamp till United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCC) för arbetet inför nästa klimatkonferens COP26 i Glasgow. Målet? Att stärka klimatmålen och ambitionen bland företag, investerare, regioner och städer.

MTRX CCO Peder Osterkamp

Även om Covid-19 pandemin just nu gör att länders fokus är på annat håll är klimat-utmaningen det största hotet mot mänskligheten på lång sikt. Enligt UNFCC behöver vi minska våra koldioxidutsläpp med 50 % innan 2030 och nå noll i nettoutsläpp till 2050 för att kunna begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. UNFCCC leder klimatförhandlingarna mellan länder men allt fler initiativ tas också av företag, investerare, regioner och städer. För att mobilisera fler och mer ambitiösa klimatåtgärder bland dessa aktörer instiftade UNFCCC rollen High Level Champion for Climate Action i 2015. Rollen har ett tvåårigt mandat och innehas just nu av Nigel Topping från Storbritannien för COP26 och Gonzalo Muñoz Abogabir från Chile för COP25. Nu gör alltså MTR med MTRX i spetsen en ytterligare klimatsatsning genom att låna ut Peder Osterkamp till Champions-organisationen från april till december 2020. Där kommer han att ingå i ett team på cirka 40 globala experter och kommer att ansvara för arbetet inom sjöfartssektor.

- Att arbeta för ett ökat hållbart resande är en av de saker jag uppskattar allra mest med mitt jobb på MTRX. I min nya roll i Champions-organisationen ser jag fram emot att få arbeta sektorövergripande med experter från hela världen för att bidra till en positiv förändring på global nivå.  Jag är oerhört glad och stolt att MTRX, MTR Nordic och MTR Corporation väljer att stötta detta viktiga arbete, säger Peder Osterkamp

För MTRX är klimatsatsningarna viktiga, och förutom sin semesterersättning där anställda får upp till två semesterdagar om de väljer tåget i stället för flyget är de även ISO-certifierade, både vad gäller kvalitet och miljö, och har undertecknat FN Global Compact. Som koncern har MTR även anslutit sig till Fossilfritt Sverige och därför antagit Transportutmaningen, med löfte om att senast 2025 endast utföra och köpa fossilfria inrikestransporter.

 

Klimatmötet COP26 i Glasgow var tänkt att genomföras i November 2020 men har flyttats till 2021 på grund av den rådande pandemin orsakat av viruset Covid-19.

Senast uppdaterad: 2020-04-23