MTR startar lokförarutbildning

2017-03-29 08:55

Bristen på lokförare är stor. Enligt Arbetsförmedlingens prognos٭ är lokförare på både kort och lång sikt en eftertraktad yrkesgrupp, och efterfrågan väntas bli större än tillgången. För att svara mot marknadens behov har MTR Nordic sökt och fått tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) att starta yrkeshögskoleutbildning (YH) för att utbilda 60 nya lokförare i Stockholm under 2017-2018.

Behörighet och urvalsprocess

– Vi startar en lokförarutbildning för att bidra med kompetens till hela branschen. Behovet av lokförare enbart i Stockholmsområdet ökar kontinuerligt och de utbildningar som finns idag kommer inte att räcka till för att möta behovet av lokförare, säger Peter Viinapuu, VD för MTR Nordic.

Behovet av lokförare ökar i takt med att allt fler väljer tåget. Dessutom väntas godstrafiken växa och stora pensionsavgångar inom yrkesgruppen närmar sig. Pågående projekt som Citybanan i Stockholm tillsammans med planer på att renovera och utöka befintlig infrastruktur, till exempel i Skåneregionen, gör att marknaden växer och behovet av lokförare ökar drastiskt.

Utbildningen som MTR startar till hösten 2017 är en YH-utbildning. Kravet på de sökande är godkänt resultat på nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdig utbildning, och minst 20 år fyllda. Utbildningen omfattar 220 YH-poäng, går på heltid under 44 veckor och berättigar till studiemedel. Den omfattar teori blandat med Lärande i Arbete (LIA), vilket innebär att en del av utbildningen är förlagd ute på arbetsplats tillsammans med en handledande lokförare. MTR Nordic samarbetar med andra företag inom branschen i genomförandet av både teori och LIA. MTR startar den första utbildningen i augusti 2017 och den andra i februari 2018 med totalt 60 utbildningsplatser.

– Att MTR nu startar lokförarutbildning är ett naturligt steg utifrån vår vision att länka samman och utveckla hållbara samhällen. Vi vill vara en aktiv del i samhällsbygget och bidra till hela tågbranschens utveckling, säger Peter Viinapuu.

För mer information om utbildningen samt ansökning, klicka här.

٭Arbetsförmedlingens yrkesprognos Yrkeskompassen

 

 

Senast uppdaterad: 2019-12-06