MTR lockar unga tjejer att bli ingenjörer

2022-03-24 11:11

På fredag är det ”Introduce a Girl to Engineering Day” – en dag då tjejer i åldrarna 13-19 år bjuds in till olika företag för att inspirera fler att bli ingenjörer. Som enda järnvägsoperatör är MTR ett av de företagen.

"Inom MTR Tech, som är det bolag som underhåller och utvecklar fordonen i Stockholms tunnelbana och pendeltågen samt Mälartåg, är vi fortfarande alldeles för få kvinnliga ingenjörer", säger Caroline Åstrand som är VD på MTR Tech. "Vi vill visa unga tjejer hur viktiga ingenjörerna är för att tunnelbana och järnväg ska fungera och utvecklas och på så vis vara med och bidra till att fler väljer ett tekniskt yrke."

Sex kvinnliga ingenjörer från MTR Tech tar under fredagen emot 20 stycken 14-åriga tjejer från Västbergaskolan till Norsborgsdepån, där de får en inblick i hur arbetet i depån går till, vad en ingenjör inom tunnelbanan kan arbeta med och hur viktiga ingenjörerna är. Tjejerna kommer dessutom själva att få prova på några arbetsuppgifter som utförs i Norsborgsdepån.

"Ingenjörerna är en av de viktigaste yrkesgrupperna för oss, de jobbar med allt från att förbättra fordonen genom tekniska lösningar till att utveckla sättet vi gör underhåll på. Vi vill visa de här unga tjejerna att det är ett spännande och viktigt arbete och vi hoppas kunna inspirera dem att satsa på den banan", säger Caroline Åstrand. 

Vad gör en ingenjör på MTR?

På MTR arbetar ingenjörer med allt från avancerad trafikoptimering till vagnteknik. Förutom att jobba med hur framtidens resandeser ut, jobbar ingenjörerna med att hitta förbättringar kring hur metoder och processer kan bli mer effektiva och ge resenären en bättre upplevelse.

Inom underhållet jobbar en mängd ingenjörer med allt från att förbättra fordonen genom tekniska lösningar till att utveckla underhållsmetoderna genom att analysera data från fordonen och tillhörande system.

Vad är “Introduce a Girl to Engineering Day”?

Det är ett årligt event som arrangeras av organisationen Womengineer. Ingenjörsföretag och teknikorganisationer öppnar sina dörrar för unga tjejer och icke-binära i åldrarna 13-19 år och låter dem uppleva livet som ingenjör för en dag. Målet är att deltagarna ska få träffa förebilder och bli inspirerade till att själva vilja bli ingenjör.

Senast uppdaterad: 2022-05-25