MTR Corporation visar stadig tillväxt under första halvåret 2017

2017-08-11 10:07

MTR Corporation visar upp en fortsatt stadig tillväxt. Halvårsresultatet för koncernen, där MTR Nordic ingår som helägt dotterbolag, visar en intäktsökning på 40,8 procent och ett ökat resultat efter skatt med 15,3 procent.

Snabbtåg i Hong Kong passerar byggnad från MTR i Hong Kong
MTR Corporation, Hong Kong

– MTR Corporations starka resultat ger oss stabilitet för att fortsätta vår expansion. Vi har för avsikt att delta i kommande trafikupphandlingar och att utveckla vår verksamhet i MTR Express i Norden. Samtidigt tittar vi på möjligheter för stationsnära fastighetsutveckling som vi har lång erfarenhet av från Hong Kong, säger Peter Viinapuu, VD MTR Nordic.

MTR Corporation redovisar idag sitt resultat för första halvåret 2017. För MTRs verksamhet i Sverige lyfter redovisningen fram den rekordhöga punktligheten i tunnelbanan på 97,7 procent och att MTR Express i en rankning av Svenskt Kvalitetsindex under våren blev utnämnd till Sveriges bästa tågbolag. MTR är genom MTR Nordic idag Sveriges största tågoperatör och den tredje största privata arbetsgivaren i Stockholm.

I augusti tar MTR tillsammans med FirstGroup över ansvaret som operatör för South Western franchise som trafikerar tågnätet från London och ut till Englands sydvästra delar. MTR är redan operatör för Crossrail, som 2018 byter namn till Elizabeth Line, och som sammanbinder delar av tågnätet i och kring London. Utvecklingsprojekt pågår även i Hong Kong; Peking, Shenzhen och Hangzhou i fastlands-Kina; samt i Sydney och Melbourne i Australien.

Ur MTRs finansiella resultat första halvåret 2017:

  • Koncernens intäkter steg med 40,8 % till HKD 30 miljarder (ca SEK 31,4 miljarder)
  • Resultat från löpande verksamhet, exkl uppvärdering av investeringar, minskade med 8 % till HKD 4,5 miljarder (ca SEK 4,7 miljarder)
  • Resultat efter skatt, inkl resultat från fastighetsutveckling, steg med 15,3 % till HKD 5,8 miljarder (ca SEK 6,1 miljarder)

Omräkningskurs 1 HKD = ca 1,045 SEK (per 2017-08-10)

Mer information kring halvårsresultatet och fakta om MTR Corporation finns att läsa här.

Senast uppdaterad: 2019-12-06