Moderniseringen av 270 tunnelbanevagnar firades hos MTR i Hammarbydepån

2024-04-18 18:30

Under torsdagen bjöd MTR in till Hammarbydepån för att visa upp Stockholms moderna, uppdaterade tunnelbanevagnar. Nyligen färdigställdes arbetet med att uppdatera samtliga 270 så kallade C20-vagnar med ny interiör och ny modern teknik – ett projekt som pågått sedan 2017 och drivits av MTR i nära samarbete med trafikförvaltningen och Alstom.

Hammarby

Utöver uppgraderingen av de så kallade C20-vagnarna har den välkända, klassiska gamla CX-vagnen gjort sin sista resa och bytts ut mot en nytillverkad vagn kallad C30. Uppgraderingarna innebär en förbättrad resenärsupplevelse genom att alla Stockholms tunnelbanevagnar moderniseras.

– Tunnelbanan har genomgått en fantastisk resa sedan MTR tog över för fjorton år sedan. Idag är fordonen i bättre skick, renare och trafiken punktligare. Varje dag reser cirka en miljon stockholmare med tunnelbanan och vi är väldigt stolta över det sätt vi varit med och utvecklat tunnelbanan på, säger Caroline Åstrand, vd för MTR Nordic.

Planlösningen invändigt i tunnelbanevagnarna har uppdaterats med en öppen design och en ny möblering som gör ytorna rymligare samtidigt som trängseln minskar och på- och avstigningen underlättas. Andra nyheter är digitala skärmar, nya kameror för att öka tryggheten samt nya förarbord. 68 av vagnarna har också utrustats med passagerarräknarsystem.

Ombyggnationen går hand i hand med det faktum att fler behöver kunna resa med tunnelbanan när Stockholm växer, och de erbjuds nu dessutom en tryggare och mer tillgänglig resa.

– Jag är otroligt stolt över genomförandet och teamet. Projektet har pågått sedan 2017 och vi har med bibehållen trafik, levererat ett projekt enligt budget och med toppkvalitet. Alla projektmedlemmar från MTR, Alstom, och trafikförvaltningen kan vara stolta över det här genomförandet. Det är en prestation i världsklass, säger Johan Tiberg, projektchef på MTR Tech.

Senast uppdaterad: 2024-04-18