Höghastighetståg mellan Hongkong och fastlandet invigt

2018-09-25 16:54

Efter en invigningsceremoni under lördagen 22 september på nya West Kowloon station i Hong Kong fick de första 500 förväntansfulla passagerarna klockan sju på morgonen dagen efter ta den första avgången med Vibrant Express höghastighetståget till Shenzenbei station. Med det öppnas ett nytt kapitel i resandet mellan Hong Kong och Kinas fastland.

Vibrant Express
Vibrant Express

Efter en invigningsceremoni under lördagen 22 september på nya West Kowloon station i Hongkong fick de första 500 förväntansfulla passagerarna klockan sju på morgonen dagen efter ta den första avgången med höghastighetståget Vibrant Express till Shenzenbei station. Med det öppnas ett nytt kapitel i resandet mellan Hongkong och Kinas fastland.

Den 26 kilometer långa nya bansträckningen ansluter till det kinesiska nationella spårnätet som idag spänner över en total längd på 25,000 kilometer. Infrastrukturen för den nya sträckan Guangzhou-Shenzen-Hong Kong High Speed Rail (HSR) har byggts av MTR Corporation.

MTR har också fått uppdraget att vara operatör på linjen XRL längs sträckan. Kontraktet är i ett första skede på tio år och trafiken bedrivs under varumärket Vibrant Express. Totalt kommer 44 destinationer att kunna nås i närregionen, och ytterligare 38 stycken såsom Peking och Shanghai på längre distanser efter byte.

– Den nya tåglinjen ger resenärerna snabba, tillgängliga och bekväma anslutningar mellan Hong Kong och Kinas fastland. De kan ordna alla nödvändiga dokument direkt på Hong Kong West Kowloon och sedan gå om bord för resa till 44 destinationer utan att behöva byta, säger MTR Corporations ordförande Professor Frederick Ma.

HSR och Vibrant Express är MTRs första linje för höghastighetståg och en viktig milstolpe för bolaget. Tågen kommer vid trafikstart att avgå fyra gånger per timme. Restiden från Hong Kong kommer att kortas från två timmar till 48 minuter till Guangzhou, och en resa till Peking som tidigare tog 24 timmar kortas nu ner till nio.

Senast uppdaterad: 2019-12-06