Fördubblat företagsresande med MTR Express under 2017

2018-01-18 14:27

MTR Express växer snabbt bland affärsresenärer. Under 2017 ökade antal resor med företagsavtal med 102 % jämfört med 2016. Med fler avgångar, kortare restid, attraktivare morgonavgångar och högst punktlighet siktar MTR Express på fortsatt tillväxt under 2018.

Antalet affärsresenärer på MTR Express har ökat med 102 % under 2017.
Antalet affärsresenärer på MTR Express har ökat med 102 % under 2017.

– Eftersom vi som enda tågbolag i Sverige inte tillåts sälja våra biljetter i den dominerande säljkanalen sj.se tog det tid innan kunderna hittade till oss. Från att yngre kunder till en början lockades av våra lägre priser är det nu bland våra företagskunder som vi ser den snabbaste tillväxten, säger Peder Osterkamp, kommersiell chef på MTR Express.

Sedan mars 2015 kör MTR Express snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm. Fritidsresenärer var de som först fick upp ögonen men nu är det affärsresandet som ökar snabbast. Antalet resor med företagsavtal hos MTR Express ökade under 2017 med 102 % jämfört med 2016.

– Fokus på kostnader och tydligare miljöpolicys gör att allt fler företag uppmuntrar sina anställda att ta tåg istället för flyg, men många har tvekat över pålitligheten jämfört med flyg. En nyckel till att vi på MTR Express lyckats växa så snabbt bland affärsresenärer är att vi har betydligt högre punktlighet än både inrikesflyget och våra konkurrenter. Kombinerat med lägre priser och mina kollegors höga nivå på service ombord har det fått allt fler att resa med oss, säger Nina Alexandersson, Key Account Manager på MTR Express.

För helåret 2017 visar statistik att MTR Express hade 11,2 procentenheter högre punktlighet än SJ inom 5 minuter till angiven ankomsttid mellan Stockholm och Göteborg. Jämfört med inrikesflyget på samma sträcka var snabbtågen tillsammans 12,7 procentenheter mer punktliga. Se bifogade bilder för helår och Q4 2017.

Utöver punktlighet och pris är restiden central för affärsresenärer. MTR Express har därför genomfört ett projekt tillsammans med Trafikverket och Transportstyrelsen för att öka vår tillåtna hastighet i kurvor. Därigenom har MTR Express kunnat korta restiden med 12 minuter i tidtabellen för 2018.

– Tack vare ett utökat antal avgångar till upp till 110 i veckan och den kortare restiden kan vi nu erbjuda en ännu mer attraktiv tidtabell för affärsresenärer. Till exempel vår vardagsavgång 05:51 från Stockholm med ankomst 09:00 i Göteborg och direktavgångar på eftermiddagarna lockar. Med ett i grunden starkt erbjudande och en förbättrad tidtabell ser vi fram emot på fortsatt tillväxt bland affärsresenärer under 2018, säger Peder Osterkamp.

Ett bevis på MTR Express höga kvalitet är att två år i rad ha rankats som bästa tågbolag i Sverige i Svensk Kvalitetsindex årliga mätning. I 2017 rankades bolaget också som nummer två efter SAS i Swedish Business Travel Awards ranking av bästa reseoperatörer inrikes.

Läs hela pressmeddelandet här.

Senast uppdaterad: 2019-12-06