50 år i stockholmarnas tjänst

2020-07-02 13:02

30 juni 1970 kom den första C6-vagnen till Stockholms tunnelbana. Vagnen rullar fortfarande i trafik och firar alltså 50 år inom tunnelbanan! På sin födelsedag fick vagn 2651 som första C6:a ett eget namn – Tonny Sjögren. Även Tonny firar nämligen 50 år inom tunnelbanan, som reparatör i Nybodadepån. Vad passar väl då bättre än att just hans namn får pryda denna jubileumsvagn?

Arvid och Tonny vid tåg

Födelsedagen för vagn 2651 började med en morgontur på röda linjen med föraren och C6-entusiansten Arvid Rickelvik. Under färden passade Arvid på att uppmärksamma resenärerna på att det var vagnens 50-årsdag och delade spännande fakta om C6:an. Visste du till exempel att vagn 2651 kört hela 3 122 163 km under sina 50 år – det motsvarar 78 varv runt jorden!

Arvid_i_tåg

Väl tillbaka i depån så var det dags för namngivning och uppmärksammande av vår andra 50-åring, reparatör Tonny Sjögren. Förutom kollegorna i depån och representanter från MTR Techs ledningsgrupp deltog också trafikregionråd och SL:s ordförande Kristoffer Tamsons.

Under det högtidliga 50-årsfirandet var förstås den stora överraskningen att Tonnys namn, som tack för alla år inom underhållet, nu även blir vagn 2651:s namn. 

 Tonny_tåg_kollage

Vem är då Tonny?

Tonny, som kallas för ”Kapten” av kollegorna, blev år 1970 tipsad av sin pappa jobbade som förare på gröna linjen om att han kunde bli reparatör inom spårvägen, när det efter nian var dags att välja yrkesbana. Tonny sökte, och fick plats hos det som då hette Stockholms Spårvägar. Efter den treåriga utbildningen runt om i stadens olika depåer, började så Sjögren att jobba i Nybodahallen, den största depån där det alltid mycket att göra. Idag är Tonny 66 år och planerar att fortsätta jobba så länge som de gamla vagnarna finns kvar i trafik.

På fritiden simmar Tonny 1000 meter två gånger i veckan, med efterföljande bastu. Han gillar också att spela dataspel, bland annat äventyrsspel och flipperspel.

”Det bästa med jobbet är alla vänner som jag fått genom åren. Det är som att komma med i en stor familj. Man är kompisar med alla, både i depån och med dem inom trafik”, säger Tonny om sina 50 år inom tunnelbanan.

Vagn 2651 och C6 – kort fakta

- Vagn 2651 levererades 1970 och sattes i trafik 1971. 2651 var en prototypvagn som levererades före serien av C6 och övriga vagnar levererades under 1971-1974.

- Den stora nyheten med C6 var förarhytten med förarplats i mitten mot tidigare vagnar där förarplatsen var placerad till vänster om mittdörren. För förarna underlättades arbetet genom automatisk driftbroms vid ändrat signalbesked och snabbstartsknappar vid hyttdörrarna.

- För passagerarna var det inga stora nyheter men den batterimatade kupébelysningen gjorde att man slapp blinkningarna när tåget kördes i strömgap.

- Det finns idag 88 C6-vagnar

- Vagn 2651 har nu rullat 3 122 163 km – det motsvarar 78 varv runt jorden!

- Vagnen har under åren haft smeknamnet ”farfar”, och blir alltså nu den första C6:an med ett eget namn – Tonny Sjögren.

- Trots att vagnarna har rullat länge, går det fortfarande att med hjälp av rätt typ av underhåll förbättra dem. Driftsäkerheten hos C6 fordonen har fördubblats under de senaste 10 åren, det vill säga sträckan mellan fordonsfel. Tonny framför tåg

Senast uppdaterad: 2020-07-02