Trygga resenärer reser mer
Resenärer måste kunna känna sig trygga i kollektivtrafikens miljöer för att välja att resa kollektivt. För att skapa verklig skillnad är vi övertygade om att samverkan med aktörer i och nära våra miljöer är vägen fram.

Därför samverkar vi med viktiga aktörer som finns nära oss, till exempel polisen, stiftelsen Tryggare Sverige, kommuner, Trafikförvaltningen i Region Stockholm och SL:s trygghetscentral. Genom samverkan med våra samarbetspartners får vi bättre förståelse för varandra och vad som behöver göras för att skapa en tryggare och mer attraktiv resenärsmiljö. Med denna kunskap kan varje part bättre hantera förbättringar inom sitt respektive ansvarsområde. På så vis förbättrar vi gemensamt tryggheten för våra resenärer.
Extra fokus där det behövs
Vi analyserar löpande trygghetsläget för att kunna rikta våra insatser rätt för att få störst effekt. Tillsammans med bland annat polis och lokala aktörer analyserar vi stationer och sträckor i tunnelbana och pendeltåg för att identifiera de fokusstationer och fokussträckor som är i störst behov av riktade insatser. Trafikförvaltningen har utifrån analysen kunnat öka mängden trygghetsresurser där de behövs som mest. På våra fokusstationer genomför vi också trygghetsvandringar för att öka vår förståelse och identifiera fler trygghetsstödjande initiativ.
Vi är många aktörer som initierar trygghetssamverkan. MTR har deltagit i trygghetssamverkansinitiativ, både på taktisk och strategisk nivå, initierade av stadsdelar och kommuner med tunnelbane-, pendeltågs- eller Mälartågsstationer. Operativt bidrar vi med kundservicevärdar för att informera i samband med de fler än 400 evenemang som hålls i närheten av vår trafik varje år. Kundservicevärdarna stödjer andra trygghetsresurser på plats, till exempel ordningsvakter och trygghetsvärdar, med att se till att resenärer kan komma till och från evenemangsområden.
Senast uppdaterad: 2024-01-31