Att jobba som tunnelbaneförare

Vill du ha ett jobb med trevliga kollegor, trygghet i form av kollektivavtal och betald utbildning? Då kan jobbet som tunnelbaneförare vara något för dig.

Varje dag reser ca. 1 miljon resenärer med Tunnelbanan för att ta sig till jobbet, skolan eller hälsa på vänner och släktingar runt om i staden. Som tunnelbaneförare har du därför inte bara ett spännande jobb, du är också med och bidrar till att hålla samhället i rullning.

Som tunnelbaneförare får du ett jobb som ger dig:

  • Trevliga kollegor och en bra gemenskap.
  • Trygg anställning med kollektivavtal och bra arbetsvillkor.
  • Betald utbildning på ca. 13 veckor i början av din anställning

Är du en person som trivs med att ta ansvar, är punktlig och uppfyller de här kraven så kan tunnelbaneförare vara ett yrke för dig:

  • Du har fyllt 20 år innan beräknad kursstart.
  • Du har mycket goda språkkunskaper i svenska, i både tal och skrift
  • Du har möjlighet och trivs med att arbeta i skift, under sena nätter och tidiga morgnar.
  • Du har ett fullgott färgseende

Sök jobb som tunnelbaneförare hos oss på MTR här hittar du alla våra lediga tjänster.

 Arbetet som tunnelbaneförare, eller tunneltågförare som det också kallas, innebär att du har ansvar över tåg och resenärer med mycket stort fokus på säkerhet och punktlighet.

Det är till stor del självständigt och ett ensamarbete, men också ett yrke där du möter väldigt många av våra resenärer och förväntas kunna ge service på ett informativt och trevligt sätt. Även om du är ensam när du kör tåget så är du en del av en gemenskap och träffar andra förare och kollegor på platskontoren under dina raster.

Vad krävs för att du ska trivas med jobbet?

För att trivas i rollen som tunnelbaneförare är du stabil, lugn och ansvarsfull. Du har förståelse för vad det innebär att arbeta i en verksamhet med höga krav på säkerheten och du har respekt för det ansvar som detta innebär.

Det är ett rutinbaserat och regelstyrt arbete, så du behöver ha möjligheten att kunna arbeta systematiskt och vara punktlig och noggrann gällande tider och rutiner. Kontakten med resenärer och trafikledning är också mycket viktig, vilket innebär att du behöver ha en god kommunikativ förmåga.

Anställningen startar med betald utbildning i 13 veckor

 Vid anställning får du en ca. 13 veckor lång utbildning med full ersättning. Efter avklarad utbildning fortlöper din anställning som färdigutbildad tunnelbaneförare på heltid eller deltid beroende på den tjänst du sökt.

Som ett led i rekryteringen använder vi oss av personlighets- och lämplighetstester samt ett besök hos vår företagshälsovård för att säkerställa att inget riskbruk av alkohol eller bruk av droger föreligger i enlighet med Transportstyrelsens krav. 

 

Senast uppdaterad: 2023-08-24