Tillvaratagande av kompetens och mångfald

Ständig utveckling är en grundpelare för att förbättra och skapa engagemang inom verksamheten. Vår utgångspunkt är att löpande hjälpa varandra att bli bättre men även att säkra medarbetares individuella utgångspunkter och förbättringsområden. Vi har en tydlig process för utbildning och kompetensutveckling som samtliga bolag omfattas av. Som bas utgår vi från de årliga utvecklingssamtalen där den närmaste chefen stämmer av hur medarbetaren uppfattar sin arbetssituation. En dialog genomförs även kring medarbetarens prestation och karriärönskemål och en individuell utvecklingsplan upprättas. Via den här processen identifieras behov av kompetensutveckling för såväl individen som på avdelningsnivå.

Årligen tar HR-avdelningen tillsammans med den operativa driften fram en årsplan för utbildningar som ledningsgruppen beslutar om. Genomförda utbildningar utvärderas av deltagarna och revideras efter synpunkter. Under 2017 fortsatte vi utbilda i Vår Gemensamma Resa, VGR. VGR är en del av vårt kulturutvecklingsprogram där vi skapar en plattform mellan ledare och medarbetare att diskutera utmaningar och lösningar som finns kopplade till verksamheten. Det är en interaktiv dialogutbildning med fokus på våra värderingar som leds av våra ledare.

MTR lägger stor vikt vid att tillvarata den kompetens som finns i organisationen och det finns stora möjligheter till utveckling i form av olika interna karriärvägar. För medarbetare med personligt driv erbjuds det många tillfällen att utvecklas och prova nya utmaningar. Det finns gott om exempel på medarbetare som avancerat från en operativ tjänst till att anta en chefsroll med personalansvar. Andra operativa medarbetare har istället antagit tjänstemannaroller såsom ledningskoordinatorer eller pedagogiska utvecklare. Ett annat vanligt karriärsteg är att vidareutveckla sig till handledare eller instruktör och i sin tur utbilda nya kollegor. I och med den pågående expansionen av MTR-koncernen så öppnas ständigt nya karriärvägar. MTR ser positivt på kompetensspridning och uppmuntrar karriärsteg mellan bolagen.

Sheron_liten

Möt Sheron

 

Ett exempel på en medarbetare vars personliga driv fått honom att testa både olika roller och olika bolag inom MTR-koncernen är Sheron Fernando. Under studietiden började Sheron att arbeta deltid som stationsvärd på Tunnelbanan. I samband med att MTR tog över tunnelbanedriften bytte Sheron roll till kundservicevärd och var även med i ett projekt för att kartlägga kundens behov och definiera arbetssätt för att möta behoven. Projektet ledde till dokumenterade rutiner och processer vilka ligger till grund för nuvarande kundservicevärdars arbetssätt. Sheron motiveras av att ta sig an nya utmaningar och 2010 blev han MTR:s yngsta stationschef. Numera arbetar Sheron som gruppchef trafik på Pendeltågen. Enlig Sheron kan alla som vill skapa sin egen karriärväg på MTR, det gäller att hitta vad man själv är bra på och vill utvecklas inom. Mångfalden inom bolagen är vår styrka.

Senast uppdaterad: 2018-04-23