Organisationsprofil och styrning

ÄGARE

MTR Nordic är ett helägt dotterbolag till MTR Corporation UK i London och ingår i den Hongkong-baserade koncernen MTR Corporation Limited. År 2000 noterades MTR Corporation Limited på Hongkongs aktiebörs och fungerar sedan dess som ett självständigt börsnoterat bolag med 260 000 aktieägare, där staten Hongkong är majoritetsägare med 75 procent.

MTR Corporation Limited har internationellt erkänd spetskompetens på samtliga områden inom byggande, drift och underhåll av spårbunden trafik och är tack vare detta en eftertraktad konsult världen över. Tunnelbanan i Hongkong hör till en av världens punktligaste – 99,9 procent – och mest effektiva tunnelbanor som dagligen transporterar 5,4 miljoner resenärer. 2017 fick MTR Corporation en plats på Fortune Magazines globala ”Change the world list”, där de listar 50 företag som gör skillnad för en mer hållbar värld.

 

ORGANISATION

Under 2016 formades upplägget med den nordiska koncernen MTR Nordic Group. Inom MTR Nordic Group ryms MTR Nordic, MTR Tunnelbanan, MTR Tech, MTR Pendeltågen och MTR Express. MTR Nordic innehåller stabsfunktioner med uppdrag att stötta och tillhandahålla koncept och metoder till samtliga bolag, och består av fem avdelningar (HR & kommunikation, Finans, Säkerhet, Operational Excellence samt Affärsutveckling). I och med övertagandet av driften av pendeltågen 2016 etablerades Emtrain AB för att utföra ett resurseffektivt fordonsunderhåll och depådrift. Emtrain är ett dotterbolag till MTR Pendeltågen som vi äger tillsammans med Euromaint Rail AB, där ägarandelen är 50 procent vardera.

 Organisation

MTR Nordic och dess dotterbolag

LEDNING

Från januari 2019 tar Mark Jensen över som vd för MTR Nordic efter Håkan Nilsson som varit tillförordnad vd under 2018. Håkan återgår då till sin tidigare tjänst som finanschef för MTR Nordic. Vd för MTR Nordic utgör, tillsammans med direktörer för stabsavdelningarna, ansvarig för kommunikation och legal, samt vd för respektive bolag, ledningsgruppen för MTR Nordic. Stabsfunktioner samt ledningsgrupperna för bolagen finns vid MTR:s huvudkontor på Kungsholmen, förutom MTR Express som finns vid Stockholms Centralstation och delar av MTR Tech som sitter i Hammarby.

De olika bolagen under MTR Nordic har en egen organisation med ansvar för planering, drift och underhåll av verksamheten. Dessa kan brytas ner i fyra nivåer: avdelning, enhet/område, grupp och team.

  

 

 Orgschema

  Övergripande organisation

Avdelningsbeskrivning

MTR Nordic

 

Affärsutveckling:

Ansvarar för utveckling av nya affärer.

 

Finans:

Ansvarar för att ta fram riktlinjer, processer och verktyg samt stödja bolagen inom strategiplanering och budget, ekonomisk redovisning, uppföljning och analys. Ansvarar även för IT, juridisk rådgivning, inköp och riskhantering samt sammanhållning av revisioner.

 

HR & kommunikation:

Ansvarar för att ta fram riktlinjer, processer och verktyg samt stödja bolagen inom rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, personaladministration och lönehantering samt ge HR-stöd till ledarna. Ansvarar även för stöd till bolagen inom intern och extern kommunikation samt för pressjouren.

 

Operational Excellence:

Ansvarar för att ta fram riktlinjer, processer och verktyg samt stödja bolagen inom verksamhetsutveckling, miljöarbete, evenemangshantering och hållbarhetsarbete. Avdelningen arbetar även med att identifiera och driva utvecklingsarbeten och stöttar vid implementering, samt att i projektform genomföra större analyser. Inom avdelningen finns även ansvaret för WIT-konceptet, projektmodellen, verksamhetsledningssystemet samt ISO 9001- och ISO 14001-certifieringen.

 

Säkerhet:

Ansvarar för att ta fram riktlinjer, processer och verktyg samt stödja bolagen inom trafiksäkerhet, elsäkerhet, brandsäkerhet, verksamhetsskydd och förvaltning av trafiktillstånd. Ansvarar även för trygghetssamordning och för att genomföra säkerhetsutredningar.

MTR Express 

 

Commercial:

Ansvarar för att driva intäktsutveckling, pris och produkt samt kundkommunikation.

 

Finans:

Ansvarar för strategisk planering och budget, ekonomisk redovisning, uppföljning och analys.

 

Fordon:

Ansvarar för att planera och utföra fordonsunderhåll samt andra depåtjänster. Detta inkluderar löpande kontroller av fordon, städning i fordon och iordningställande av fordon innan de tas i drift.

 

HR:

Ansvarar för rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, personaladministration och förhandling samt HR-stöd.

 

Planering:

Ansvarar för produktions- och tjänsteplanering, personalplanering såväl på kort som på lång sikt, trafikplanering samt för strategisk planering. Lämnar in tidtabellsansökningar till Trafikverket samt planerar för planerade störningar i trafiken.

 

Service Delivery:

Ansvarar för leverans till kund, lokförare, drift av kundservice samt catering.

 MTR Pendeltågen

 

Finans:

Ansvarar för strategiplanering och budget, ekonomisk redovisning, uppföljning och analys.

 

Fordon (Emtrain):

Ansvarar för att planera och utföra fordonsunderhåll samt andra depåtjänster. Detta inkluderar löpande kontroller av fordon och iordningställande av fordon innan de tas i drift. Ansvarar även för bevarande av värdet och den tekniska livslängden på fordon, utrustning och annan egendom som Trafikförvaltningen tillhandahåller.

 

HR & kommunikation:

Ansvarar för rekrytering, arbetsmiljö, personaladministration, förhandling och HR-stöd till ledarna samt operativa utbildningar för samtliga bolag inom MTR Nordic. Ansvarar även för intern och extern kommunikation inom bolaget.

 

Infrastruktur:

Ansvarar för planering, ledning och utveckling av infrastrukturanläggningar inom pendeltågen i samverkan med Trafikverket.

 

Lokalvård & internservice:

Ansvarar för lokalvård, klottersanering och internservice på pendeltågsstationerna. Ansvarar även för städning av depåer samt städning och klottersanering av fordon.

 

Performance & Planning:

Ansvarar för produktions- och tjänsteplanering, personalplanering såväl på kort som på lång sikt, trafikplanering samt för strategisk planering. Ansvarar även för kvalitets- och miljöfrågor för bolaget, verksamhetsutveckling, rapportering samt samordning av samverkansfrågor.

 

Program:

Ansvarar för samordning och uppföljning av bolagets projekt och initiativ. Programkontoret driver även strategiska och långsiktiga projekt.

 

Station & kundmiljö:

Ansvarar för kundservice inom hela pendeltåget – service för att tillgodose resenärernas behov, biljettförsäljning och service vid spärrlinjen. Ansvarar även för fastighetsunderhåll för pendeltågsverksamheten.

 

Säkerhet:

Ansvarar övergripande för trafiksäkerhet, elsäkerhet, brandsäkerhet, verksamhetsskydd, trygghet och förvaltning av trafiktillstånd. Genomför även säkerhetsutredningar.

 

Trafik:

Ansvarar för drift av tågen och korttidsplanering för bemanning av lokförare. Ansvarar även för att leda trafiken i samverkan med Trafikverket vilket sker genom Pendeltågtrafikens operativa center (POC) där en övergripande bild över tågen finns. Vid störningar i trafiken styr POC utryckningar samt har kontakt med polis, ambulans och brandkår i samverkan med Trafikverket.

 MTR Tech

 

Affärsutveckling:

Ansvarar för utveckling av verksamheten samt nya affärsmöjligheter.

 

HR:

Ansvarar för rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, personaladministration och förhandling samt HR-stöd till ledarna. Ansvarar även för intern kommunikation inom bolaget.

 

PULS:

Ansvarar för strategisk planering av underhåll, utveckling och effektivisering av verksamheten enligt Techs Produktionssystem. Ansvarar även för systemförvaltning av underhållssystemet samt övriga Tech specifika system.

 

 Finans

Ansvarar för finansiell strategiplanering och budget, ekonomisk redovisning, uppföljning och analys.

 

Overhaul & Logistics:

 Ansvarar för operativt och strategiskt inköp av reservdelar och tjänster kopplat till fordonsflottan så som komponentunderhåll, skadereparation och ombyggnader av fordon samt varuförsörjningen av materialet till trafikdepåerna.

 

Underhåll:

Ansvarar för underhållet (förebyggande och avhjälpande) av tunnelbanans fordon samt den verkstadsutrustning som ingår och ägs av Trafikförvaltningen för respektive depå. Ansvarar även för tursättning av tunnelbanetåg samt städning och iordningsställande av vagnar.

 

Teknik:

Ansvarar för tillgångsförvaltning (fordon och verksamhetsutrustning), ledning och utförande av projekt och teknikuppdrag, teknisk dokumentation, utbildning, produktionsteknik och försörjning av specialister.

MTR Tunnelbanan

 

Facility management:

 

Ansvarar för planering, ledning och utveckling av infrastrukturanläggningar inom tunnelbanan samt för alla hyreskontrakt inom MTR Nordic-koncernen. Ansvarar även för lokalvård på tunnelbanestationerna, vårt servicecenter, detektering av klotter och klottersanering samt för hittegodshantering.

 

Finans:

Ansvarar för finansiell strategiplanering och budget, ekonomisk redovisning, uppföljning och analys.

 

Fordon (MTR Tech):

Ansvarar för att planera och utföra fordonsunderhåll samt andra depåtjänster. Detta inkluderar löpande kontroller av fordon, städning i fordon och iordningställande av fordon innan de tas i drift. Ansvarar även för bevarande av värdet och den tekniska livslängden på fordon, utrustning och annan egendom som Trafikförvaltningen tillhandahåller.

 

HR & kommunikation:

Ansvarar för rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, personaladministration, förhandling och skolinformation samt HR-stöd till ledarna. Ansvarar även för intern och extern kommunikation inom bolaget.

 

Kundservice:

 

Ansvarar för kundservice inom hela tunnelbanan – service för att tillgodose resenärernas behov, biljettförsäljning och service vid spärrlinjen. Ansvarar även för övergripande trafikinformation inom tunnelbaneverksamheten.

 

Programs & Planing:

Ansvarar för produktions- och tjänsteplanering, personalplanering såväl på kort som på lång sikt, trafikplanering samt för strategisk planering och samordning av bolagets stora projekt och initiativ samt kvalitet och miljö.

 

Säkerhet:

Ansvarar övergripande för trafiksäkerhet, elsäkerhet, brandsäkerhet, verksamhetsskydd, trygghet och förvaltning av trafiktillstånd. Genomför även säkerhetsutredningar.

 

Trafik:

Ansvarar för drift av tågen och korttidsplanering för bemanning av tunneltågförare. Ansvarar även för att leda trafiken vilket sker genom de tre trafikledningscentralerna (TLC) som styr tågsignalerna, bestämmer hastighetsbegränsningar och har en övergripande bild över linjens alla tåg. Vid störningar i trafiken styr TLC utryckningar samt har kontakt med polis, ambulans och brandkår.

STYRELSERNAS OBEROENDE OCH PÅVERKAN

 

Medarbetare kan ge rekommendationer till bolagsledningarna via exempelvis utvecklingssamtal, arbetsplatsträffar och förbättringsförslag. I MTR Nordics styrelse företräds medarbetarna av utsedda arbetstagarrepresentanter.

Under 2018 såg sammansättningen av styrelserna för de olika bolagen ut enligt följande: 

 

 Styrelsen för MTR Nordic bestod under 2018 av sju ledamöter:

  • en representant från MTR i Hongkong

  • två representanter från MTR i London

  • vd för MTR Nordic

  • fyra arbetstagarrepresentanter från MTR Nordic koncernen (3 ordinarie och 1 suppleant)

     

    Styrelsen för MTR Tunnelbanan bestod under 2018 av tre ledamöter:

  • vd för MTR Nordic

  • två representanter från MTR Nordic

     

    Styrelsen för MTR Tech bestod under 2018 av fyra ledamöter:

  • vd för MTR Nordic

  • vd för MTR Tunnelbanan

  • två representanter från MTR Nordic

      

    Styrelsen för MTR Pendeltågen bestod under 2018 av tre ledamöter:

  • vd för MTR Nordic 

  • två representanter för MTR Nordic

     

    Styrelsen för MTR Express bestod under 2018 av tre ledamöter:

  • vd för MTR Nordic

  • två representanter för MTR Nordic

     

    Styrelseordförande i MTR Nordic var Jeremy Long, vd för MTR Corporation Ltd (UK). Styrelseordförande för MTR Tunnelbanan, MTR Pendeltågen, MTR Express och MTR Tech var Håkan Nilsson, vd MTR Nordic (fr o m 1 januari 2019 ersatt av Mark Jensen).

 

UPPDRAGSGIVARE OCH SAMARBETSPARTNER

Trafikförvaltningen

Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting har det övergripande ansvaret för SL-trafiken som är samlingsnamnet och varumärket för den upphandlade allmänna kollektivtrafiken på land i Stockholms län. Trafikförvaltningen ansvarar även för kollektivtrafik till sjöss och för särskild kollektivtrafik. Trafiken bedrivs av företag som Trafikförvaltningen handlar upp på en fri och konkurrensutsatt marknad. Förvaltningen agerar som expert på att övergripande planera, beställa och följa upp trafiken samt att underhålla och förnya infrastrukturen. De upphandlade trafikentreprenörerna ansvarar för detaljplanering, drift av trafiken och övergripande kommunikation med resenärerna. Varje dag reser över 800 000 resenärer med den allmänna kollektivtrafiken, det vill säga resor med tunnelbana, bussar, pendeltåg, lokalbanor och pendelbåtar. SL-trafikens kostnader finansieras främst via landstingsskatten och biljettintäkter. För MTR är uppdragsgivaren Trafikförvaltningen även en mycket betydelsefull samarbetspartner eftersom:

  • Trafikförvaltningen äger och underhåller merparten av anläggningar kopplade till tunnelbanan och pendeltågen, det vill säga tunnelbanestationer, depåer, verkstäder, strömförsörjning, signalsystem, spår och vagnar. MTR Tunnelbanan och MTR Pendeltågen hyr utrustning och lokaler av Trafikförvaltningen. När Trafikförvaltningen handlar upp ny teknik görs det därför i nära samarbete med oss.

  • Trafikförvaltningen sköter ofta direkta kundkontakter med resenärerna genom webbplatsen sl.se och SL Kundtjänst.

  • Trafikförvaltningen genomför regelbundna kundundersökningar där MTR Tunnelbanan och MTR Pendeltågen får återkoppling och tar del av resultaten för vidareutveckling av verksamheten. 

Andrea SL-entreprenörer

Då MTR Tunnelbanan och MTR Pendeltågen är en del av Stockholms kollektivtrafik är även Trafikförvaltningens andra entreprenörer viktiga samarbetspartner. Vi ska tillsammans säkerställa att alla som reser kollektivt i länet dagligen kommer fram i tid på ett säkert och smidigt sätt, vilket kräver ett nära samarbete. Exempel på samarbetspartners är Arriva som driver lokalbanor och viss busstrafik samt Keolis och Nobina som ansvarar för olika delar av SL:s busstrafik.

Genom att vi tog över driften av pendeltågsverksamheten den 11 december 2016, med bolaget MTR Pendeltågen, underlättar vi samverkan mellan verksamheterna såväl internt genom strategier och processer som externt mot våra resenärer genom en mer enhetlig information. 

Trafikverket

Trafikverket har det övergripande ansvaret för allt från trafikledning och trafik- och störningsinformation till underhåll av järnvägens infrastruktur. För att pendeltågstrafiken och resor med MTR Express ska fungera så smidigt som möjligt krävs därför ett nära samarbete mellan oss som operatör och Trafikverket. Vi har en tät daglig dialog samt satta mötesforum med Trafikverket inom både MTR Pendeltågen och MTR Express för att lösa såväl uppkomna störningsavvikelser som att långsiktigt planera trafiken.

Senast uppdaterad: 2019-03-15