Fokusområde 4: Utveckla och länka samman samhällen

Resandet ökar ständigt i samhället och det finns ett stort behov av mer hållbara transporter. Genom vår affärsmodell, som i grunden går ut på att länka samman och utveckla hållbara samhällen genom spårtrafik, har vi därför en viktig roll att spela. Vi är del av en internationell koncern som har funnits i 40 år och som startades i Hongkong, där vi driver en tunnelbana som av många anses vara världens bästa. Detta är något vi vill ta med oss i utvecklingen av spårtrafik inom Stockholm och Sverige samt till Norden som helhet. Vi vill vara en aktiv och pådrivande aktör i samhällsbygget för att skapa framtidens smarta, attraktiva och hållbara transportlösningar som är väl anpassade till det omgivande samhället. Med kunden i fokus, stark expertis och en drivkraft att ständigt förbättra har vi goda förutsättningar att vara med och påverka utvecklingen mot en mer hållbar framtid.

Under senare år har digitalisering spelat en stor roll för utvecklingen av transportlösningar. Nya resenärsappar som ger realtidsinformation och förslag på resvägar samt "big data" som gör att vi bättre kan anpassa oss efter kundbehovet är bara några exempel. Och allt talar för att utvecklingen kommer att gå ännu snabbare. Inom en snar framtid kommer vi att se nya transportlösningar och nya typer av tjänster. Exakt hur dessa kommer att se ut vet vi inte, men det som är säkert är att lösningarna enbart kommer att bli framgångsrika om vi har resenärens behov i centrum. Vi vill vara en del i utvecklingen av nya hållbara trafiklösningar vilket är anledningen till att vi både utvecklar appar med utgångspunkt i resenärernas behov samt medverkar i samarbeten såsom Hållbar Mobilitet Som Tjänst som drivs av Energimyndigheten.

En annan del där vi har potential att bidra är genom hållbar fastighetsutveckling. Vi ser att genom att ta ett helhetsperspektiv och arbeta med utveckling av fastigheter i anslutning till tunnelbana och pendeltåg har vi möjlighet att skap helt nya lösningar och upplevelser för de som reser med oss, eller bor och vistas i närheten. 

För att lokalsamhällen ska utvecklas på ett positivt sätt krävs lokalt engagemang. Det handlar ofta om lokala eldsjälar och föreningar som genom sin närvaro bidrar till en ökad trygghet och trivsel. Vi vill gärna vara med i den utvecklingen och bidra genom det vi kallar lokalt hållbarhetsengagemang.

Senast uppdaterad: 2019-03-15