Förbättrad avfallshantering

Liksom all verksamhet ger även vår, upphov till olika typer av avfall. På våra kontor rör det sig främst om icke-farligt avfall såsom hushållssopor, papper, glas, plast och metall. Där har vi källsorteringssystem så att våra anställda ska kunna sortera sitt avfall på ett enkelt sätt. När det gäller hanteringen av datorer och mobiltelefoner så anlitar vi företaget Inrego som samlar in och tar hand om dessa. Läs intervjun med Anna på Inrego längre ner.

De största och viktigaste avfallsmängderna uppstår vid tågunderhåll vid våra depåer. Farligt avfall som genereras är exempelvis vattenbaserad tvättvätska, olja och oljehaltigt avfall, slam från avskiljare och kemikalier. Vi har tydligt uppmärkta kärl för att medarbetarna på depåerna ska få hjälp att sortera rätt.

Vid flera av våra depåer har vi fordonstvättanläggningar som resulterar i tvättvatten som behöver renas. Vid Brodepån och Södertäljedepån har det sedan flera år, innan MTR tog över driften av pendeltågen, varit problem med förhöjda värden av koppar i det renade vattnet. Med anledning av det byggdes reningsverket vid Brodepån om 2017 och sedan dess har vattenproverna visat godkända resultat. Södertäljedepån byggdes om på motsvarande sätt under 2018, men de initiala testerna visade på problem med för låga pH-värden vilket påverkar reningen negativt. Även för tunnelbanedepåerna har vi till viss del problem med gamla anläggningar som inte alltid uppfyller kraven. Vi för en dialog med Trafikförvaltningen angående detta eftersom det är de som äger anläggningarna och ansvarar för att göra större investeringar i dessa.

På MTR Express hanteras och sorteras avfallsmängden från såväl tågen som depån via en leverantör. Inom tunnelbane- och pendeltågsverksamheterna använder vi oss av flera olika entreprenörer och alla avfallsmängderna rapporteras årligen till Trafikförvaltningen. En tabell över de olika fraktionerna finns under Året i siffror - Miljö.

 

IT-återanvändning ger vinster för både miljö och plånbok

Att vi ska återvinna matavfall och källsortera har de flesta koll på, men vad gör man med all IT-utrustning, så som datorer, hårddiskar och mobiltelefoner och hur kan företag arbeta för att minimera sin miljöpåverkan när det kommer till just IT-utrustning?

Anna Höglund, från Inrego, som är expert på området förklarar:

– På Inrego arbetar vi med IT-återanvändning, vilket innebär att vi hjälper företag med att ta hand om de IT-produkter de inte längre behöver. Vi raderar information på hårddiskarna, reparerar och uppgraderar produkterna så att de kan komma till nytta igen. Det ger konkreta vinster för miljön, samhället och rent ekonomiskt för våra kunder.

Bara för att tillverka en enda dator går det åt 1,8 ton råvaror, kemikalier, vatten och fossila bränslen. Genom att låta produkterna gå till återanvändning istället för återvinning eller skrotas så ersätts och minskar behoven av nytillverkning och därmed kan vi tillsammans spara på jordens råvaror och minska utsläppen av växthusgaser

Under 2018 inledde MTR sitt samarbete med Inrego och sedan start har de gjort två upphämtningar av utrustning som innehöll nära 1 000 enheter bestående av datorer och mobiltelefoner hos MTR.

– Tillsammans har vi sparat 7195 kg CO2, det motsvarar energin för att driva 691 kylskåp i ett år. Vi har också sänkt bolagets totala IT kostnad genom att vi betalat för utrustningen, avslutar Anna.

Annas tre tips på vad du som privatperson kan göra för att minimera din påverkan på miljön sett till användandet av IT-utrustning:

  • Som anställd och privatperson kan man försöka se till att återlämna/sälja de IT-produkter man inte längre använder och låta bli att hamstra en massa mobiler i kontorshurtsen.

  • Det är också bra att vårda produkterna under användningstiden. En mobil i bra skick har ett högre ekonomiskt värde och har sålunda högre förutsättningar att kunna återanvändas.

  • Genom att handla produkter i andra hand så minskar man sin miljöpåverkan i hög grad. Och handen på hjärtat, det känns ju kul att få en ny dator eller mobil på jobbet, men behöver du verkligen det?

 

 

 

Inrego

Okulär kontroll av IT-utrustning på Inrego

Senast uppdaterad: 2019-03-15