Lokalt hållbarhetsengagemang

Vi är en lokal aktör som har vår bas och huvudverksamhet i Stockholm. Sedan några år är vi även verksamma i Göteborg genom MTR Express. För oss är det viktigt att vara med och utveckla dessa regioner i en positiv riktning. Vi tror att den bästa möjligheten att göra det är genom våra medarbetare och med lokala samarbeten inom områden som är kopplade till vår verksamhet. Med över 5 000 anställda har vi en fantastisk möjlighet att göra skillnad på riktigt. Vi uppmanar alla våra medarbetare att komma med förbättringsförslag i verksamheten och vi får därigenom regelbundet in en mängd relevanta förslag som vi utvärderar och om möjligt genomför. Totalt under 2018 kom nästan 1400 förslag in.

För att ytterligare öka engagemanget bland våra medarbetare startade vi under 2018 en intern hållbarhetsblogg där vi tar upp hållbarhetsämnen relevanta för vår verksamhet och där vi uppmanar medarbetare att dela med sig om hållbara tips för jobb och fritid.

Vi har även samarbeten med flera organisationer som har sunda värderingar och som arbetar lokalt med frågor som på ett eller annat sätt har en viktig koppling till vår verksamhet. 

My Dream Now är en organisation som arbetar för samverkan mellan arbetsliv och skola. Samarbetet innebär att frivilliga klasscoacher från MTR och andra företag inspirerar elever att se sina möjligheter och hitta vägar till framtida jobb. I den senaste deltagarundersökningen svarade 61 procent av eleverna att de blivit mer motiverade i skolan och 78 procent att de tyckte att klasscoachträffarna var bra eller mycket bra.

Stockholms Stadsmission arbetar för ett mänskligare samhälle genom social omsorg, vård, arbetsintegration och utbildning. MTR har stöttat Stockholms Stadsmission sedan 2011 bland annat genom att vi årligen skänker stockholmarnas borttappade kontanter som inkommit till hittegodsavdelningen, men inte hämtats ut, samt återbäringen av icke uthämtad elektronik (telefoner, datorer, surfplattor) som tagits om hand. Dessutom har medarbetare på MTR möjlighet att efterskänka sin julgåva till Stockholms Stadsmission. Den totala summan som skänktes under 2018 var drygt 170 000 kr.

Human Bridge är en svensk biståndsorganisation som arbetar för människa och miljö genom materialrelaterade projekt i utsatta länder. Här bidrar vi genom hittegodsavdelningen som MTR ansvarar för, för all kollektivtrafik inom Stockholms län. I de fall vi inte hittat ägaren till de borttappade sakerna skänks de till Human Bridge för att användas till internationellt bistånd.

Järvaveckan är en årlig mötesplats för samhällsengagemang där företag, föreningar, myndigheter, organisationer, politiker och medborgare bjuds in för att vara på plats och bidra med expertis och perspektiv. För MTR är detta ett viktigt initiativ som vi stöttar och medverkar på för att visa att företagen är en viktig del i lösningen på dessa utmaningar och att mångfald är en enorm tillgång för ett företag. Vi ser det även som ett jättebra tillfälle att rekrytera nya medarbetare.

Tryggare Sverige är en ideell organisation vars syfte är att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att finna nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar. MTR har sedan flera år tillbaka ett samarbete med Tryggare Sverige för att skapa en tryggare närmiljö runt våra stationsområden.

Blodcentralen finns till för att säkerställa den livsviktiga blodgivningen både i form av stationära blodcentraler och mobila blodbussar. MTR samarbetar med blodcentralen för att få fler att ge blod, bland våra medarbetare på MTR och bland våra resenärer. Detta gjorde vi under 2018 genom informationsmöten och event vid ett antal pendeltågstationer. Vi medverkar även i det årliga motionsloppet Blodomloppet.

Ung Cancer– Under 2018 inleddes ett samarbete med Ung Cancer som stöttar unga vuxna som drabbas av cancer, eller tvingas leva nära sina kära med sjukdomen. Samtliga resenärer på MTR Express erbjuds möjligheten att stötta Ung Cancer genom att köpa deras armband ombord på sin resa mellan Göteborg och Stockholm.

Språktåget är ett samarbete med SFI (Svenska för invandrare) som initierades i slutet av 2018 ur viljan att hjälpa SFI-elever med att få in svenskan i vardagen. Elever från vuxenutbildningen i Mölnlycke får under en resa tur och retur från Göteborg till Stockholm praktisera svenska tillsammans med en reskamrat och även få en guidad tur i Stockholm. Den första resan kommer att genomföras i januari 2019.

Fryshuset - Up & Coming Executive Program är ett program för omvänt mentorskap som arrangeras av Fryshuset och där Henrik Dahlin, vd för MTR Pendeltågen, deltog under 2018. Genom programmet blir vd:ar och ledare på den svenska arbetsmarknaden coachade av en streetsmart mentor. Syftet är att bredda synen på kompetens och hitta alternativa vägar till erfarenhet.

Social

Några av våra samarbetpartners inom social hållbarhet

Senast uppdaterad: 2019-03-15