Hälsosam och säker arbetsplats

Vi bedriver ett systematisk arbetsmiljö- och hälsoarbete inom hela MTR Nordic för att främja medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Syftet är att skapa en arbetsplats där vi proaktivt kan fånga upp medarbetare som är i behov av någon form av stöd. Genom fokus på detta skapar vi en säker miljö för våra medarbetare och resenärer, en arbetsplats där medarbetare trivs och stannar kvar samt förutsättningar för kundmöten i världsklass.

I verksamheten sker detta arbete bland annat via vår struktur med lokala skyddskommittéer, där lokal ledning och skyddsombud ingår. I samband med skyddskommittémöten följs tillbud och olyckor upp. Vi följer kollektivavtal och har en förhandlingschef på MTR Nordic som stöttar ansvariga inom respektive bolag när det kommer till fackliga relationer och förhandlingar.

Inom MTR erbjuds en mängd olika tjänster för att främja en hälsosam livsstil för medarbetare. På vårt intranät har vi en dedikerad sida där all information om arbetet med arbetsmiljö och hälsa samlas. Här kan medarbetare hitta information om vad vi erbjuder inom olika områden samt kontaktinformation för att ta sig vidare. Medarbetare kan alltid vända sig till sin chef eller till arbetsmiljöchefen för att få ytterligare hjälp.

Följande områden arbetar vi med för att främja en hälsosam arbetssituation men även en positiv livsstil privat:

  • Samtliga chefer har fortbildats i hälsofrämjande ledarskap för att kunna lyfta frågan om arbetsmiljö och hälsa med sina medarbetare, främst under utvecklingssamtalen. Till sin hjälp har cheferna fått en ”hälsopalett” att erbjuda medarbetarna som består av träningskort, massage, rökstopp och kostrådgivning.

  • För att hjälpa medarbetare som drabbas av svåra sjukdomar eller behöver stöd, utvecklade vi en modell för att tidigt ha en konstruktiv dialog med alla berörda. För extra stöd och rådgivning har vi avtal med olika leverantörer såsom Avonova för företagshälsovård, Falck Healthcare för privata frågor kopplade till relationer, juridik eller ekonomi, Ljung & Sjöberg vid alkohol- och drogproblem samt Starck & Partner som hjälper till vid rehabilitering, omställning eller vid behov av medarbetarhandledning.

  • Samtliga medarbetare erbjuds att delta i friskvårdsaktiviteter under året, vi delar även ut ett årligt friskvårdsbidrag och erbjuder två massagetillfällen per år. Det finns även utvalda rabatterade träningsförmåner vid de enskilda kontoren för att tillgodose medarbetares träningsbehov vid arbetsplatsen.

 Klotter

Vid klottersanering med högtryck krävs heltäckande skyddskläder och skyddsmask

 

Senast uppdaterad: 2019-03-15