Hållbar fastighetsutveckling

I Hongkong är MTR sedan över trettio år tillbaka en viktig aktör inom samhällsbyggnad. Fastighetsutveckling och utbyggnad av kollektivtrafiken har planerats och genomförts med fokus på människan i centrum. Detta synsätt är något som vi även har med oss inom MTR Nordic.

Det finns stora utmaningar i samhället dels vad gäller hur vi får till en fossilfri och hållbar transportinfrastruktur men även hur vi bygger trygga, inkluderande och levande samhällen där det finns bostäder för allas behov. För att klara detta ser vi ett antal delar som grund för vår fastighetsutveckling: 

  • Människans behov behöver sättas i centrum. Det handlar om att skapa en trygg och tillgänglig stad där det är lättare att få ihop livspusslet. 

  • Det behöver finnas välfungerande integrerad kollektivtrafik. I kombination med satsningar på hållbar mobilitet kan vi minska klimatpåverkande transporter. 

  • För att få till en hållbar stad behöver vi bygga tätt och mer integrerat. 

  • Vi tror på en attraktiv blandad stad där arbetsplatser och samhällsservice tillförs i de första faserna i ett stadsbyggnadsprojekt för att möjliggöra platser och forum för att mötas och interagera. En levande stad från början. 

  • Nya digitala lösningar skapar nya möjligheter men kan snabbt föråldras. Vi behöver ligga i teknisk framkant men måste också säkerställa flexibla lösningar som kan utvecklas med tiden. 

  • Hållbarhet ska vara helt integrerad från planering och utveckling till färdig fungerande stad. FN:s globala mål för hållbar utveckling är den ledstjärna som vi utgår ifrån. 

För att lyckas med detta är samarbeten med rätt aktörer avgörande. Genom ABC-staden 4.0 (activitybasedcity.se), som MTR driver tillsammans med Skanska, Scania och WSP, har vi en bra plattform för att vidareutveckla våra idéer. Under 2018 hölls ett antal seminarier i ABC-serien, bland annat under Almedalen, med fokus på hur FN:s hållbarhetsmål kan användas för att skapa integrerade och trygga städer. Under Järvaveckan hölls ett hackaton där vi tillsammans med deltagarna genererade nyskapande idéer för den goda staden – en plats där alla kan bo, arbeta och mötas.

Vi är övertygade om att MTR har potential att bli en viktig spelare inom hållbar fastighetsutveckling i Norden.  

 ABC

MTR på plats i Almedalen med ABC-staden

Senast uppdaterad: 2019-03-15