Jämställd och jämlik arbetsplats

En jämställd och jämlik arbetsplats innebär att ingen ska diskrimineras oavsett kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionshinder, religion, ålder eller könsöverskridande identitet. För oss är det en självklarhet och det finns även beskrivet i vår likabehandlingspolicy. Policyn omfattar alla medarbetare oberoende av anställningsform och gäller även för inhyrda medarbetare, entreprenörer och praktikanter. På MTR har vi nolltolerans mot kränkande särbehandling och alla typer av trakasserier. Vi har en princip om lika lön för lika arbete. Vi har även som mål att verka för en jämnare könsfördelning inom alla våra bolag.

För att säkerställa att alla medarbetare agerar enligt policyn har vi löpande utbildning och information till alla medarbetare och specifika insatser riktade till våra chefer. Alla nyanställda utbildas i vår code of conduct, där likabehandling är en viktig del för att skapa en sund kultur på våra arbetsplatser.

Vårt förebyggande arbete mot kränkande särbehandling och trakasserier är viktigt, men också att faktiskt vidta åtgärder i de fall något händer. Vi följer upp alla eventuella misstankar och uppmanar alla som på något sätt blivit utsatt för eller vittne till opassande beteende att kontakta sin chef, utsatt kollegas chef, HR-avdelningen eller någon annan på företaget som man har förtroende för. Under 2018 inrättades en visselblåsarfunktion med tre olika funktioner, säkerhetsbrister, oegentligheter och en för kränkande särbehandling och trakasserier. Totalt under 2018 anmäldes ett fall i den sistnämnda kategorin där utredning pågick vid utgången av 2018.

Senast uppdaterad: 2019-03-15