MTR Corporation

MTR Corporations vision är att vara ett ledande globalt företag som med omsorgsfull service, länkar samman och utvecklar samhällen.

MTR Corporation Fortune Magazine

Bolaget bildades 1975 med uppdraget att bygga och driva tunnelbanan i Hongkong. I juni 2000 ombildades bolaget till MTR Corporation Limited och i oktober 2000 noterades det på Hongkongbörsen. Den 2 december 2007 slogs verksamheten vid det statsägda järnvägsbolaget Kowloon-Canton Railway Corporation ihop med MTR och en ny era inleddes i utvecklingen av Hongkongs järnvägssystem.

2017 blev MTR Corporation som enda Hong Kong-baserade bolag och enda tågbolag utmänt bland företagen på Fortune's "Change the world"-lista.

MTR:s järnvägsnät i Hongkong omfattar idag nio tunnelbanelinjer, ett stadsbanenät, en flygplatsjärnväg och en höghastighetslinje som binder samman Hongkong med tågnätet på Kinas fastland. Med ett dagligt genomsnitt i Hongkong på ungefär 5,8 miljoner passagerare under veckodagarna betraktas MTR som ett av världens ledande järnvägsbolag i fråga om säkerhet, tillförlitlighet, kundservice och kostnadseffektivitet.

Förutom järnvägsverksamheten är bolaget involverat i ett brett spektrum av affärsaktiviteter i Hongkong. Dessa inkluderar utveckling av bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter, fastighetsuthyrning och förvaltning av fastigheter i anslutning till stationer, reklammedier och telekommunikationstjänster på tåg och stationer, samt internationell konsultverksamhet.

Från sin bas i Hongkong har bolaget i dag expanderat till det kinesiska fastlandet och tagit sig an en rad järnvägsrelaterade projekt och verksamheter internationellt. På det kinesiska fastlandet har bolaget varit involverat i konstruktionen av tunnelbanelinjerna 4, 14 och 16 i Peking, tunnelbanelinje 4 i Shenzhen (Longhualinjen) samt tunnelbanelinje 1 i Hangzhou och ansvarar i dag för driften av dessa linjer. 

Bolaget driver och förvaltar även den järnvägskoncession för Transport for London i Storbritannien som kommer att få namnet ”Elisabeth Line” under 2018, Melbourne Metro i Australien, Tunnelbanan och Pendeltågen i Stockholm samt en snabbtågslinje mellan Stockholm och Göteborg i Sverige.

I september 2014 tilldelades Northwest Rapid Transit Consortium, som MTR är delägare i, det offentlig-privata partnerskapsavtalet för drift, tåg och system i projektet North West Rail Link i Sydney.  I mars 2017 tilldelades First MTR South Western Train Limited, som MTR Corporation också är delägare i, kontraktet för South Western Rail Franchise i Storbritannien. MTR-bolaget tar över driften i augusti 2017.

Baserat på den framgångsrika genomförandemodellen ”Rail plus property” i Hongkong, har bolaget expanderat inom såväl drift som fastighetsutveckling till Peking, Shenzhen och Tianjin på det kinesiska fastlandet. MTR:s första fastighetsutvecklingsprojektutanför Hongkong, Tiara, mottogs väl.

MTR erbjuder även järnvägsrelaterade konsult- och entreprenadtjänster över hela världen. Våra kunder inkluderar tunnelbanebolag, myndigheter samt leverantörer av järnvägssystem på det kinesiska fastlandet samt i Indien, Australien, Mellanöstern och Sydostasien. 

För mer information om MTR Corporation besök www.mtr.com

Senast uppdaterad: 2019-09-04