Samarbete för att guida ungdomar till jobb och drömmar

Under 2015 har vi på MTR inlett ett samarbete med MyDreamNow, en organisation som arbetar för samverkan mellan arbetsliv och skola. Samarbetet innebär att frivilliga klasscoacher från olika företag inspirerar elever att se sina möjligheter och hitta vägar till framtida jobb. 

En av våra klasscoacher är Andreas Binz, områdeschef för klottersanering och snöröjning. Han har träffat eleverna i en sjundeklass på Fittjaskolan.

​– Eleverna är extremt direkta och testade oss hela tiden. Att jobba i tunnelbanan var något de tyckte var häftigt och kunde relatera till sin egen vardag – det var tuffare för revisorn från KPMG. Personligen gav det mig mest att få ta del av en helt annan värld än den jag är van vid och kanske stärka någon i sin dröm, det är det lilla mötet som är viktigt.

De skolor som My Dream Now samarbetar med ligger i områden med hög potential till utveckling, där det idag råder hög arbetslöshet och många av eleverna saknar vuxna förebilder och en naturlig koppling till arbetslivet.

Vår vision är att alla unga ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar. Det är väldigt uppskattat av eleverna att vuxna kommer ut och träffar dem, lyssnar på dem och ger en bild av hur arbetslivet fungerar. Tillsammans med arbetsgivare hjälper vi ungdomar att blicka framåt och börja drömma, säger Jonas Bygdeson, grundare och VD på My Dream Now. 

”70 procent vill bli Zlatan”
Klasscoachen är en del i ett team av fyra personer från olika företag och besöker samma klass fyra gånger under ett läsår. Första mötet får eleverna klippa ut bilder och göra ett drömkollage.

70 procent vill bli Zlatan, några civilingenjörer och läkare, medan tjejerna vill bli sjuksköterska eller fotomodell. En kille drömmer om att bli kriminell. Det gäller att lyssna utan att döma. Vi hade med oss tidningar hemifrån att klippa ut bilder ifrån, som inredningstidningar, civilekonomen och någon mäklartidning, men eleverna ville mest klippa ut bilder på Zlatan, coola bilar och sjuksköterskor, säger Andreas Binz.

Andreas är en av nio medarbetare på MTR som nu under hösten har besökt olika klasser med elever i högstadie- och gymnasieåldern. En annan är MTR Nordics VD Peter Viinapuu.

 De skolor som fått besök av MTR-medarbetare är Fittjaskolan, Grindtorpsskolan, Al Azharskolan, Svenska Interkulturella Skolan och Norrvikens skola.  Klasscoachprogrammet har varit uppskattat både bland våra medarbetare och de klasser som fått besök, så under 2016 kommer MTR att utöka antalet klasscoacher från nio till tjugo stycken beroende på intresse. 

Senast uppdaterad: 2016-01-19