Social hållbarhet i praktiken

I princip allt vi satsar på inom Social Hållbarhet är sådant som bidrar till Stockholmsregionens samhällsutveckling - detta eftersom det där vi har vår huvudverksamhet i Sverige. Läs om några av de projekt vi initierat eller stöttar för att nå vår vision om att utveckla och länka samman samhällen.

Bild från trygghetsvandring i Rissne

Samarbete med My Dream Now

Under 2015 har vi på MTR inlett ett samarbete med My Dream Now, en organisation som arbetar för samverkan mellan arbetsliv och skola. Samarbetet innebär att frivilliga klasscoacher från olika företag inspirerar elever att se sina möjligheter och hitta vägar till framtida jobb. 

Trygghetsarbete

MTR arbetar för en trygg och säker tunnelbana, tillgänglig för alla. Vi initierar dels egna trygghetsvandingar för att kartlägga tryggheten inom tunnelbanan och dess närområde. Dessa arrangerar vi i samarbete med Stiftelsen Tryggare Sverige och SL. Vi engagerar oss också i trygghetssamarbeten arrangerade av andra aktörer inom Stockholm, exempelvis de olika stadsdelarna och föreningar såsom Nattskiftet.

Hittegods till välgörande ändamål
MTR ansvarar för hittegodsavdelningen för all kollektivtrafik inom Stockholms län. Dit lämnas det in allt möjligt, även lösa sedlar och elektronik (telefoner, datorer och surfplattor). Hittar vi inte ägaren till pengarna och elektroniken skänks summan av de lösa pengarna och återbäringen från den återvunna elektroniken till välgörande ändamål. Summan från 2015 års borttappade pengar landade på drygt 41 000 kronor som oavkortat gått till  Stockholms Stadsmission.

Pridefestivalen
Vi deltar för att visa att vi tror på den positiva kraften i mångfalden och för att föra dialog med festivalbesökarna om tryggheten i tunnelbanan för HBTQ-personer samt om MTR som arbetsgivare.

We Are Sthlm (tidigare Ung08)
Vi arrangerar trygghetskafé på Kungsträdgårdens tunnelbanestation under festivalen för att möta och föra dialog med ungdomar om deras syn på tryggheten i tunnelbanan.

Skolinformatörer
Inom ramen för vårt avtal med SL ska vi genomföra skolinformation till framför allt Stockholms läns femteklassare varje år. Vid dessa besök informerar tolv särskilt utbildade medarbetare – skolinformatörer – om säkerhet, resande, klotter, SL-trafiken samt om sina egna yrken och roller. Det handlar mycket om att bygga en tidig relation med dagens och morgondagens resenärer. Skolinformatörerna ingår också som en del av vårt arbete med FN:s barnkonvention.

Senast uppdaterad: 2016-01-19