Social hållbarhet i praktiken

I princip allt vi satsar på inom Social Hållbarhet är sådant som bidrar till Stockholmsregionens samhällsutveckling - detta eftersom det där vi har vår huvudverksamhet i Sverige. Läs om några av de projekt vi initierat eller stöttar för att nå vår vision om att utveckla och länka samman samhällen.

My Dream Now
Under 2015 har vi på MTR inlett ett samarbete med My Dream Now, en organisation som arbetar för samverkan mellan arbetsliv och skola. Samarbetet innebär att frivilliga klasscoacher från olika företag inspirerar elever att se sina möjligheter och hitta vägar till framtida jobb. 

 Här kan du läsa mer om vårt samarbete med My Dream Now.

Human Bridge
MTR ansvarar för hittegodsavdelningen för all kollektivtrafik inom Stockholms län. I de fall vi inte hittat ägaren till de borttappade sakerna skänks de till Human Bridge  för att användas till internationellt bistånd.

Stockholms Stadsmission

MTR är sedan många år vänföretag till Stockholms Stadsmission. Det yttrar sig bland annat genom att MTR årligen skänker Stockholmarnas borttappade kontanter som inkommit till Hittegodsavdelningen men aldrig hämtats ut till just Stockholms Stadsmission.  Summan utgörs av de kontanter som lämnats in men inte hämtats ut samt återbäringen av icke uthämtad elektronik (telefoner, datorer och surfplattor) som återvunnits. Summan landade 2015 på drygt 41 000 kronor som oavkortat skänkts till  Stockholms Stadsmission. 

MTR erbjuder också sina medarbetare möjlighet att, istället för att välja en julklapp, skänka pengar till Stadsmissionen. Det genererade 2015 ytterligare ca 15 000 kronor till välgörenhetsorganisationen.

Blodcentralen

Spårbunden trafik är som ett blodomlopp. Om vi tar tunnelbanan som ett exempel så kan man säga att den utgör pulsådern i Stockholms kollektivtrafik. Därför faller sig ett samarbete med Blodcentralen naturligt. MTR och Blodcentralen samarbetar på olika sätt, för att både internt på MTR och externt mot resenärer och kunder prata om möjligheten att lämna blod. Blodbanken är i ständigt behov av nya givare och vi vill göra vad vi kan för att bidra till det. 

Vi deltar också årligen i Blodomloppet för samma ändamål. 

Trygghetsarbete
MTR arbetar för trygga och säkra resor med tunnelbana och pendeltåg, tillgängliga för alla. Vi initierar dels egna trygghetsvandringar för att kartlägga tryggheten inom tunnelbanan, pendeltågen och dess närområden. Dessa arrangerar vi i samarbete med Stiftelsen Tryggare Sverige, SL och Polisen. Vi engagerar oss också i trygghetssamarbeten arrangerade av andra aktörer inom Stockholm, exempelvis de olika stadsdelarna, Polisen och organisationer såsom Nattskiftet. 

Pridefestivalen
Vi deltar för att visa att vi tror på den positiva kraften i mångfalden och för att föra dialog med festivalbesökarna på Stockholm Pride om tryggheten i kollektivtrafiken för HBTQ-personer samt om MTR som arbetsgivare.

We Are Sthlm (tidigare Ung08)
Vi arrangerar trygghetskafé på Kungsträdgårdens tunnelbanestation under festivalen för att möta och föra dialog med ungdomar om deras syn på tryggheten i kollektivtrafiken.

Skolinformatörer
Inom ramen för vårt avtal med SL ska vi genomföra skolinformation till framför allt Stockholms läns femteklassare varje år. Vid dessa besök informerar tolv särskilt utbildade medarbetare – skolinformatörer – om säkerhet, resande, klotter, SL-trafiken samt om sina egna yrken och roller. Det handlar mycket om att bygga en tidig relation med dagens och morgondagens resenärer. Skolinformatörerna ingår också som en del av vårt arbete med FN:s barnkonvention.

 

Senast uppdaterad: 2017-11-28