Tryggt och säkert

Att resa med tunnelbana och pendeltåg är och ska vara tryggt och säkert. Forskning visar att en stor andel våldsbrott sker inom 500 meters radie till kollektivtrafiken varför vi jobbar med ”hela resan perspektivet”. Detta innebär att det för oss är lika viktigt att känna sig trygg när man går till och från kollektivtrafiken som på stationen och på färdmedlet. Vi vet också att många känner sig otrygga vid vissa tidpunkter, särskilt kvällar och helgnätter när de reser på egen hand. Detta är något som vi vill ändra på.

Vi arbetar preventivt för att förhindra brott, men också för att få fler att känna sig trygga i kollektivtrafiken. Det här är ett arbete som vi inte kan göra själva, utan samverkan är helt nödvändigt. MTR har därför trygghetsskapande samarbeten med flera aktörer som Trafikförvaltningen, kommuner, Polisen, branschkollegor och frivilligorganisationer som exempelvis Tryggare Sverige

Vi har ett antal prioriterade områden, identifierade genom enkäter och statistik, där trygghetsarbetet pågår genom bl a platssamverkan och där vi deltar i brottsförebyggande råd, medborgarråd och liknande. Vi deltar även i trygghetsvandringar, totalt cirka femton tillfällen under 2017. Under trygghetvandringar är fokus främst på situationellt preventiva åtgärder i den fysiska miljön för att påverka människornas känsla av trygghet och trivsel. Vi deltar även i nationella konferenser som Brå-konferensen ”Råd för framtiden – Samverkan i det brottsförebyggande arbetet” och i externa nätverk som ”Säkra platser” drivet av KTH och Brå. I Almedalen 2017 medverkade vi i tre seminarier på temat ”Trygghet i kollektivtrafiken”. En större satsning under året var Trygghetsveckan i Jakobsberg tillsammans med Järfälla kommun, Trafikförvaltningen, Polisen, Nobina och Arriva där vi mötte resenärer och beskrev hur vi samverkar för en ökad trygghet i kollektivtrafiken.

 Det finns flera faktorer som går att utveckla för att få till en ökad trygghetskänsla, exempelvis rätt belysning, skalskydd och social kontroll med hjälp av exempelvis kameror, fler trygghetsvärdar, ordningsvakter och nattvandrare. Det är också viktigt att områden underhålls och tas om hand, att klotter saneras snabbt och att trasiga lampor och materiel byts ut och repareras.

  Trygghet

Förebyggande trygghetsinsatser. Medurs uppe från vänster: Insats i Järfälla, Trygghetsvandring Bredäng, Medborgarråd Järva, Trygghetsveckan Jakobsberg

 

När det gäller säkerhet så är spårtrafik ett av de absolut säkraste sätten att färdas på. Olyckor där människor skadas till följd av kollisioner eller urspårningar är extremt ovanliga. Det händer dock att människor skadas under resan, främst till följd av att man ramlar. De flesta skador uppkommer på och kring stationerna framförallt när människor ramlar i rulltrappan. Det absolut mest riskfyllda är att befinna sig på spåret, både till följd av risken att bli påkörd eller att komma i kontakt med strömskenan.

Inom ramen för vårt avtal med SL genomför vi varje år skolinformation till låg- och mellanstadieelever i Stockholms län. Vid dessa besök använder vi oss av specialutbildade medarbetare, så kallade skolinformatörer. Fokus för besöken är trygghet och säkerhet, men vi informerar även eleverna om resande, klotter, SL-trafiken samt vilka yrken och roller som behövs i kollektivtrafiken. 

För oss är säkerhet för våra anställda och resenärer vår absolut högsta prioritet och något som vi aldrig tummar på. Vi jobbar kontinuerligt med att säkerställa att alla våra medarbetare har rätt kunskap och kompetens. 

Under hösten 2017 hölls nätverksträffar för samtliga chefer med fokus på trygghet, säkerhet och arbetsmiljö. Cheferna fick en heldag i fördjupning av MTR:s trygghetsarbete, trygghetsskapande faktorer, polisanmälansrutiner, svåra samtal, risk- och kriser samt hur vi hanterar ett ärende med sjuka eller skadade medarbetare.

 Här kan du läsa mer om hur du som resenär kan bidra till ökad säkerhet.

Lilla_sakerhetspriset

Lilla Säkerhetspriset

 

Varje år erbjuder MTR skolklasser att tävla om Lilla Säkerhetspriset, Stockholms enda säkerhetspris för skolbarn.  Tävlingen är ett lekfullt sätt för barn att lära sig att resa säkert och reflektera över sitt eget beteende i kollektivtrafiken. Varje år har vi ett tema där barn får fundera på och komma med idéer i hur man reser säkert. Målet med tävlingen är att lära barn hur vi alla kan bidra till en trygg och säker resa. 2017 var temat "Det egna ansvaret" och vinnare Pilgrimsskolan i Aspudden.

"Årets vinnare av Lilla Säkerhetspriset har på ett kreativt sätt visat med sina teckningar hur de själva gör för att undvika olyckor när de åker tunnelbana och pendeltåg. Genom att ställa många frågor och nyfiket söka efter svaren har de lärt sig hur vi alla kan vara trygga när vi reser. Lilla säkerhetspriset 2017 tilldelas eleverna i årskurs 2 och 3 vid Pilgrimsskolan i Aspudden."​

Senast uppdaterad: 2018-04-23