Minskad kemikalieanvändning

Vi använder kemikalier för att städa och klottersanera kundmiljöer, stationer och vagnar, samt för att underhålla vagnarna på depåerna. Rätt kemikaliehantering är både en miljöfråga och en arbetsmiljöfråga. Ur ett miljöperspektiv är det viktigt att vi inte släpper ut skadliga ämnen till vatten. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det viktigt att de som hanterar kemikalierna gör det på ett säkert sätt för att undvika skada.

I SL-avtalet för MTR Tunnelbanan och MTR Pendeltågen ställs krav på oss när det gäller kemiska produkter. MTR Tech har också krav på sig från Stockholm vatten, Käppala förbundet och samtliga kommuners miljöförvaltningar längs tunnelbane- och pendeltågssträckning. Vi ska inte överskrida satta gränsvärden för oljehaltigt vatten, tungmetaller och kemiska/biologiskt nedbrytbara ämnen i utgående vatten från oljeavskiljare och reningsverk till kommunens vattenreningsverk. Vi mäter regelbundet kvalitén på utgående avloppsvatten vid våra depåer för att undvika att vi överskrider gränsvärden.

Det syste­matiska arbetet med att minska mängden kemiska produkter stöds av våra kemikalieregister. För att undvika att farliga kemikalier kommer in i verksamheten kontrollerar vi alltid innan inköp av nya produkter att de inte finns med på förbudslistor såsom SLL:s utfasningslista för miljö- och hälsoskadliga kemikalier. Vi arbetar även aktivt med att minska mängderna, miljöanpassa sortimentet, hitta nya metoder utan kemikalier och förhindra oönskade utsläpp av kemikalier till avlop­p.

Sedan 2015 genomför vi daglig stationsstädning i tunnelbanan enbart med joniserat vatten, vilket du kan läsa mer om nedan. För att minska vattenut­släpp inom tunnelbanan använder vi oss även av ångmaskiner för tvätt av vissa ytor istället för att tvätta med högtryck.

Under 2016 bytte vi ut oljebaserad färg till vattenbaserad färg, varav vissa är Svanen-märkta, när vi genomför klottersanering av kundmiljöer. Detta är något som mäts genom att vi kvartalsvis följer upp satta nyckeltal. Hanteringen av kemi­kalier följs även upp löpande via olika interna revisioner, och vi rapporterar årligen data om vilka kemiska produkter vi använder och deras mängder till Trafikförvaltningen.
Vi arbetar ständigt med att hitta alternativa metoder och mer miljöanpassade kemikalier för klottersanering, och utvecklar våra metoder för att skapa ”best practice”. Ett exempel på detta är att vi, istället för att sanera klotter med hjälp av kemikalier, arbetar med glasslip och foliering. 

Rent utan miljöfarliga kemikalier

 

Senast uppdaterad: 2018-04-23