Lokalt hållbarhetsengagemang

Vi är en lokal aktör som har vår bas och huvudverksamhet i Stockholm. Sedan några år är vi även verksamma i Göteborg genom MTR Express. För oss är det viktigt att vara med och utveckla dessa regioner i en positiv riktning. Vi tror att den bästa möjligheten att göra det är genom våra medarbetare och med lokala samarbeten inom områden som är kopplade till vår verksamhet. Med över 4600 anställda har vi en fantastisk möjlighet att göra skillnad på riktigt. Vi uppmanar alla våra medarbetare att komma med förbättringsförslag i verksamheten och vi får därigenom regelbundet in en mängd relevanta förslag som vi utvärderar och om möjligt genomför. Totalt under 2017 kom nästan 900 förslag in. Exempel på dessa är att ersätta information i pappersform med QR-koder, att byta till miljömärkt diskmedel och att se till att styra vår belysning med hjälp av en timer.

För att ytterligare öka engagemanget bland våra medarbetare kommer vi under 2018 att starta upp en hållbarhetsblogg där vi tar upp hållbarhetsämnen relevanta för vår verksamhet och där vi kommer att ha ett forum för att dela med sig om hållbara tips för jobb och fritid.

Vi har även samarbeten med flera organisationer som har sunda värderingar och som arbetar lokalt med frågor som på ett eller annat sätt har en viktig koppling till vår verksamhet. 

 

My Dream Now är en organisation som arbetar för samverkan mellan arbetsliv och skola. Samarbetet innebär att frivilliga klasscoacher från MTR och andra företag inspirerar elever att se sina möjligheter och hitta vägar till framtida jobb. I den senaste deltagarundersökningen svarade 61 procent av eleverna att de blivit mer motiverade i skolan och 78 procent att de tyckte att klasscoachträffarna var bra eller mycket bra.

Human Bridge är en svensk biståndsorganisation som arbetar för människa och miljö genom materialrelaterade projekt i utsatta länder. Här bidrar vi genom hittegodsavdelningen som MTR ansvarar för, för all kollektivtrafik inom Stockholms län. I de fall vi inte hittat ägaren till de borttappade sakerna skänks de till Human Bridge för att användas till internationellt bistånd.

Stockholms Stadsmission arbetar för ett mänskligare samhälle genom social omsorg, vård, arbetsintegration och utbildning. MTR har stöttat Stockholms Stadsmission sedan 2011 bl a genom att vi årligen skänker stockholmarnas borttappade kontanter som inkommit till hittegodsavdelningen men inte hämtats ut samt återbäringen av icke uthämtad elektronik (telefoner, datorer, surfplattor) som tagits om hand. Dessutom har medarbetare på MTR möjlighet att efterskänka sin julgåva till Stockholms Stadsmission. Den totala summan som skänktes under 2017 (som även innehöll medel från 2016) var drygt 440 000 kr. 

We Are Sthlm har en vision att genom glädje och möten göra Stockholm till en bättre plats att vara ung på. Festivalen är Europas största ungdomsfestival och pågår i fem dagar under augusti månad. Vi arrangerar trygghetskafé på Kungsträdgårdens tunnelbanestation under festivalen för att möta och föra dialog med ungdomar om deras syn på tryggheten i kollektivtrafiken.

Tryggare Sverige  är en ideell organisation vars syfte är att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att finna nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar. MTR har sedan flera år tillbaka ett samarbete med Tryggare Sverige för att skapa en tryggare närmiljö runt våra stationsområden.

Blodcentralen finns till för att säkerställa den livsviktiga blodgivningen både i form av stationära blodcentraler och mobila blodbussar. MTR samarbetar med blodcentralen för att få fler att ge blod, bland våra medarbetare på MTR och bland våra resenärer. Detta gjorde vi under 2017 genom informationsmöten och event vid ett antal tunnelbanestationer. Vi medverkar även i det årliga motionsloppet Blodomloppet. 

Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd, där Anna Benson möter läkare och forskare, kända kvinnor och män, anhöriga och drabbade - med koppling till cancer. MTR vill vara med och bidra i kampen mot cancer och är därför med som huvudsponsor och stöttar Cancerpodden.                                       

Skola på räls är ett samarbete med Lärarnas Riksförbund där vi under 2017 bjöd in skolor från Göteborg och Stockholm att uppleva undervisning i ett rullande klassrum. Initiativet pågick under några månader och totalt fick 420 elever en dags undervisning med föreläsningar ombord på ett MTR Express-tåg under en tur och returfärd mellan de båda städerna. Syftet var att stärka förutsättningarna för lärande och ett bättre studieklimat, och initiativet fick positiva recensioner av både lärare och elever.

Järvaveckan ären årlig mötesplats för samhällsengagemang där företag, föreningar, myndigheter, organisationer, politiker och medborgare bjuds in för att vara på plats och bidra med expertis och perspektiv. För MTR är detta ett viktigt initiativ som vi stöttar och medverkar på för att visa att företagen är en viktig del i lösningen på dessa utmaningar och att mångfald är en enorm tillgång för ett företag.

 

Samarbeten

Några av våra samarbetpartners inom social hållbarhet

Senast uppdaterad: 2018-04-23