Språkutbildning för lokalvårdare

Våren 2014 startade MTR en egen språkutbildning för lokalvårdare, svenska för invandrare. Utbildningen hade över 30 deltagare och leddes av anställda inom MTR.

Språkutbildning gruppbild

– Inom MTR har vi medarbetare från väldigt många olika länder, vilket vi är stolta över och ser som en stor fördel, berättar Linda Myhrman, HR-specialist och ansvarig för mångfald på MTR. Vi beslöt i år att göra en intern satsning på språkutbildning, och vi har börjat med våra lokalvårdare. Faller denna satsning väl ut så finns möjligheten att erbjuda utbildningen även till andra yrkesgrupper.

De som planerat och lett språkutbildningen är anställda från stationspersonalen på MTR; Victoria Gomez och Tomas Brännmark som har blivit handplockade för detta ändamål. Båda är pedagogiskt utbildade och har lång erfarenhet av SFI-undervisning och har tagit sig an uppgiften med stor entusiasm.

– Det här är en fantastisk satsning som MTR gör, tycker jag, och det har varit väldigt roligt att få arbeta med detta, säger Victoria Gomez.

Efter avslutad kurs får deltagarna kunskaper i svenska motsvarande SFI kurs C, och även en större möjlighet att integreras och avancera inom MTR och på arbetsmarknaden i stort.

Dahir Kahiye Bullaale kom från Somalia 1992 och har jobbat i tre år på MTR:
– Det är viktigt att kunna svenska bra, både för att kunna hjälpa resenärerna tillrätta och för att till exempel kunna använda rätt städmaterial, säger Dahir, som vill tacka Tomas och Victoria för all hjälp.
– De försöker hjälpa och förklara hela tiden och jag har lärt mig jättemycket!

En annan av eleverna, Mohammar Demiati, kom från Syrien 2000 och har jobbat snart två år på MTR. Han berömmer också utbildningen och lärarna och framhåller inte minst de praktiska övningarna vid datorn.
– Jag har lärt känna flera andra nu också, från olika linjer, det är jätteroligt, berättar Mohammar. Vi längtar till lektionerna allihop och hoppas att det blir en fortsättning! Säger Mohammar avslutningsvis.

 

Senast uppdaterad: 2014-06-09